Επιστολή προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Την επιστολή, ύστερα από συνεννόηση, θα τη μεταφέρει, όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στον νέο πρόεδρο της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Κώστα Βενιζέλου, στην επιστολή προς Ερντογάν ο κ. Αναστασιάδης ζητά τη συνεργασία της Τουρκίας για να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Κύπριος πρόεδρος δεν ζητά συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, αλλά εκείνο που ουσιαστικά υποδεικνύει στην επιστολή του είναι να αποδείξει την ειλικρίνεια των δηλώσεών του για βούληση επίλυσης του Κυπριακού. Η Λευκωσία διά της παρέμβασης αυτής τονίζει την ανάγκη εποικοδομητικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας και ενεργότερης εμπλοκής στις συζητήσεις του Κυπριακού.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αναμένουν οποιαδήποτε γραπτή απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναμένεται, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα δώσει απάντηση στην επιστολή Αναστασιάδη εμμέσως. Δηλαδή, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, που είναι προγραμματισμένη να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το γεγονός ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου, σαφώς και δημιουργεί κάποιες περιπλοκές.

Πρώτο, η επίσκεψη είναι παράνομη και αποτελεί ένα ακόμη βήμα εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων στο νησί και τούτο δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο.

Δεύτερο, εάν ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας προβεί στις γνωστές τοποθετήσεις του επί του Κυπριακού, σαφώς και θα επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν αποκλείεται, αναλόγως και των όσων θα διαδραματισθούν στα κατεχόμενα την ερχόμενη Δευτέρα, να γίνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συνάντηση της Τρίτης.

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ανακοινώσει νέες σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.

newsbeast.gr