Μπορεί το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να δήλωσε πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία και ότι «μόνο 10, όχι σκοπίμως, πέρασαν τα σύνορα», αλλά οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αλλά και υψηλόβαθμου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, δίνουν μια διαφορετική εικόνα, αναφορικά με το τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία.

Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι άρματα μάχης από τη Ρωσία εισέβαλαν στην ανατολική Ουκρανία, σε πόλη «στρατηγικής σημασίας».

Όπως εξήγησε, μπήκαν στην Ουκρανία από τη μεθοριακή περιοχή του Ροστόφ, ενώ είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν, καθώς δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.

Μάλιστα, σήμερα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε ότι είδε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτών κοντά σε ένα ρωσικό χωριό, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Τα τεθωρακισμένα, που δεν έφεραν διακριτικά, κατευθύνονταν προς τα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η οχηματοπομπή αποτελούταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έξι στρατιωτικά φορτηγά και έναν στρατιωτικό εκσκαφέα και οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά είχαν βρώμικα πρόσωπα και ένας εξ αυτών είχε έναν επίδεσμο στο πρόσωπό του.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, δύο μέρες έπειτα από τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, κατήγγειλε εισβολή των Ρώσων στη χώρα του, κάτι που αποδεικνύει πως οι συζητήσεις τους κατέληξαν σε «ναυάγιο».

Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Διαψεύδει η Ρωσία

Πάντως, ο Ρώσος πρεσβευτής στον OSCE, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και ότι «μόνο 10 Ρώσοι στρατιώτες, όχι σκοπίμως, πέρασαν τα σύνορα».

Πρόσθεσε δε πως η Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, και ότι οι «ντόπιοι μαχητές στην Ανατολική Ουκρανία υπερασπίζονται τον εαυτό τους έναντι της ουκρανικής εισβολής».

ΝΑΤΟ: Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι πολεμούν στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ.

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

«Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ», γεγονός που ανοίγει «ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις», που τις βάζει «σε μια τραγική κατάσταση», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας και τόνισε πως αυτή «η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον των αυτονομιστών.

Φεύγει επειγόντως το ελληνικό προξενείο

Πριν από λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την άμεση μετεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης με την εξής ανακοίνωση:

«Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εκπρόσωποι των Ελληνικών κοινοτήτων για την μεταφορά του Γενικού Προξενείου, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στους Ομογενείς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ουκρανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία».

protothema.gr/oanalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook