Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία αφήνει η ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα, μετά τις πληροφορίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες για αυξημένη παρουσία ρώσων στρατιωτών και για νέα αναταραχή και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν πολύ ήσυχες» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, μετά από συνάντησή της με ηγέτες χωρών των Βαλκανίων.

«Ξεκαθαρίσαμε τον Μάρτιο ότι εάν υπήρχε περαιτέρω κλιμάκωση, θα έπρεπε να συζητηθεί το θέμα νέων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου και πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε» είπε.

Η Γαλλία προειδοποίησε την Μόσχα με νέες κυρώσεις. Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος, «αυτό θα ήταν ανυπόφορο και απαράδεκτο».

Ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές.

Ωστόσο, κάλεσε και τις αρχές της Ουκρανίας να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποδεχθούν την αποκέντρωση της εξουσίας για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην περιοχή.

«Η Ευρώπη θα διατηρήσει (τις κυρώσεις) ή μπορεί και να τις αυξήσει εάν αυξηθεί η κλιμάκωση της κρίσης. Δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο, καθώς αυτό δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ρωσίας, ούτε προς το δικό μας» είπε ο Ολάντ. «Ωστόσο, η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει να είναι μία δύναμη του 21ου αιώνα και να μην σέβεται τους κανόνες» τόνισε.

«Απαράδεκτη» η είσοδος ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο Ματέο Ρέντσι στον Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, έκανε λόγο για «απαράδεκτη κλιμάκωση» που θα μπορούσε να έχει «πολύ σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι κάλεσε τον Πούτιν «να επιστρέψει τάχιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να στέλνει τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες συνέπειες εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.

«Απλά δεν είναι αρκετό να συμμετέχει (η Ρωσία) σε συνομιλίες στο Μινσκ, ενώ τα ρωσικά τανκς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα στην Ουκρανία. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει άμεσα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι ρώσοι στρατιώτες και τανκς εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος για να βοηθήσουν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απαντά ότι οι πληροφορίες αυτές «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» είπε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις το πιο αποτελεσματικό εργαλείο

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά επιλογών, λέγοντας ότι οι κυρώσεις αποτελούν το πιο «αποτελεσματικό» εργαλείο.

«Σε σχέση με αυτά που εξετάζουμε, υπάρχει μία σειρά εργαλείων στη διάθεσή μας» είπε η Τζεν Ψάκι. Τόνισε ότι οι ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας «είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, το καλύτερο εργαλείο».

«Μία στρατιωτική λύση δεν είναι κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη προσέγγιση» δήλωσε η Ψάκι, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τρόπους να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού.

Η ίδια είπε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν «ένα μοτίβο κλιμακούμενης επιθετικότητας» από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Πηγές του Πενταγώνου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα μάχης και στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ που ανησυχούν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανησυχία εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες που θέλουν τις μάχες στην Ουκρανία να έχουν επεκταθεί προς τα νότια της χώρας.

Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είπε, τότε μιλάμε «για μία επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης».

«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στην κατάσταση να κλιμακωθεί περισσότερο, ούτε μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί η βία και η καταστροφή που έχει δημιουργήσει η διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook