Η Πολωνία αρνήθηκε την Παρασκευή να δώσει άδεια να εισέλθει στον εναέριο χώρο της το αεροπλάνο που μετέφερε τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος επέστρεφε στη χώρα του από τη Σλοβακία.

Μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους είπε στο πρακτορείο ότι οι πιλότοι έλαβαν μήνυμα ότι η Βαρσοβία δεν επιτρέπει στην πτήση να χρησιμοποιήσει τον πολωνικό εναέριο χώρο της.

Εκπρόσωπος της πολωνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είπε ότι αυτό έγινε επειδή το αεροπλάνο άλλαξε τον χαρακτηρισμό του από πολιτικό σε στρατιωτικό.

«Φυσικά θα δώσουμε άδεια (να περάσει από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας) η πτήση επιστροφής, όταν το αεροπλάνο αλλάξει το σχέδιο πτήσης του σε μη στρατιωτικό» είπε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Πάβελ Παλούς.

Είπε ότι το αεροσκάφος είχε λάβει άδεια να περάσει πάνω από την Πολωνία ως πολιτική πτήση.

Τελικά, το αεροπλάνο άλλαξε ξανά την κατάσταση της πτήσης από στρατιωτική σε πολιτική και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έδωσε την άδεια να πετάξει πάνω από τη χώρα.

Μετά την άρνηση της Πολωνίας -αλλά και της Ουκρανίας σύμφωνα με πληροφορίες- το αεροπλάνο που μετέφερε τον Σόιγκου επέστρεψε στην Μπρατισλάβα.

Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί σύντομα από τη Μπρατισλάβα.

Ο αναπληρωτής ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τίτοφ, δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax- ότι η άρνηση της Πολωνίας να επιτρέψει στο αεροσκάφος να χρησιμοποιήσει τον πολωνικό εναέριο χώρο αποτελεί «ωμή παραβίαση των κανόνων και της ηθικής της διακρατικής συμπεριφοράς».

Η Πολωνία είναι μια από τις χώρες που επικρίνει τη Ρωσία για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία.

in.gr