Την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος» εκφράζουν οι ηγέτες των «28» στο προσχέδιο του τελικού κειμένου της Συνόδου, το οποίο μετέδωσε το Reuters.

Μετά τις πληροφορίες που μιλούν για «εισβολή» ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και για συμμετοχή τους σε μάχες στο πλευρό των αυτονομιστών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ενδεικτική ήταν δήλωση που έκανε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο:

«Είναι πλέον γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κατάταση πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην πραγματικότητα η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ευρώπη.»

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχομένο αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο πολεμά για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμα πιο σκληρός ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στο ουκρανικό έδαφος. Οι χώρεςς της Ευρώπης δεν πρέπει να αργήσουν να συνειδητοποιήσουν πόσο απράδεκτο είναι αυτό. Το ξέρουμε από την Ιστορία μας.»

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης,πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Πριν την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, ο Ποροσένκο συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook