Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της Ε.Ε, λαμβάνονας υπόψη σχετική παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα, οι \”28\” δίνουν διορία μιας εβδομάδας στη Ρωσία για να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων.

Την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις, στις οποίες κατέληξαν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε διορία μία εβδομάδα στη Ρωσία για να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων, πιθανώς στους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο φαν Ρομπέι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν φαν Ρομπέι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα», πρόσθεσε ο Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε πως περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο «της μη επιστροφής», όπου θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ή να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι «παράλογο» να υπάρχει από το «νέο είδος Ψυχρού Πολέμου». «Είναι ώρα όλοι να ασχοληθούν με την ειρήνευση. Δεν είναι πολύ αργά, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα», συμλήρωσε.

Μέρκελ: Θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί η Ρωσία

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα επιδεινωθεί.

“Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Εάν αυτό συνεχιστεί θα αποφασίσουμε περαιτέρω κυρώσεις μέσα στην εβδομάδα\”, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, απηχώντας την θέση των Ρομπέι και Μπαρόζο πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει «στρατιωτική λύση» στην κρίση.

Η Λιθουανή πρωθυπουργούς Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είχε καλέσει νωρίτερα την Ε.Ε να εξοπλίσει την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρώπη.

Ικανοποίηση Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook