Τις ελλείψεις σε ανθρώπινο και τεχνικό εξοπλισμό αλλά και την απαίτηση για λήψη μέτρων δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικών έργων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή υπαίθρου του ΚΚΕ, με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το πρωί στην Κίσαμο

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η πυρκαγιά στα χωριά Αμυγδαλοκεφάλι, Λιβάδια Κισσάμου Χανίων που έκαψε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, πάνω από χίλαι στρέμματα ελαιόδεντρα, δασικές εκτάσεις πάνω από δύο χιλιάδες στρέμματα έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον, το βιος και η ζωή του λαού.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές.

Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη βουλή τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώρια για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χανίων, (την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.α.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.

Να προχωρήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων, η καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

Για άλλη μια φορά τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε και αυτό τη μάχη της πυρόσβεσης.

Σήμερα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι και οι υποδομές που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας.