Η Διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για τις αθλιότητες που σημειώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Χαλέπα ( άντρας "μπουγέλωσε" το άγαλμα μιμούμενος  ice bucket challenge) και οι οποίες κυκλοφόρησαν μέσω κοινωνικών δικτύων.

Αυτό αναφέρεται στην παρακάτω ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το Ίδρυμα και η οποία υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Νικόλαο Παπαδάκη:

"Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, αρχικά μέσω κοινωνικών δικτύων και στη συνέχεια με την αναπαραγωγή των σχετικών αναρτήσεων από ΜΜΕ, γραφικότητες και ανοησίες, με... ακούσιο πρωταγωνιστή το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Εικόνες πραγματικά απαράδεκτες, που έρχονται να προστεθούν στο θλιβερό φαινόμενο του ακατάσχετου γκράφιτι που ρυπαίνει αισθητικά αδιακρίτως κτήρια με αρχιτεκτονική αξία ή απλώς φρεσκοβαμμένους τοίχους σπιτιών, πινακίδες οδικής κυκλοφορίας κ.λπ. Στο όνομα της δήθεν ελεύθερης και εναλλακτικής έκφρασης και ψυχαγωγίας, διαπράττονται ατοπήματα. Οι εμπνευστές τους επιδιώκουν το φθηνό εντυπωσιασμό ή την προβολή στη διαδικτυακή τους παρέα. Οι ενέργειές τους μας θλίβουν και μας εξοργίζουν.

Η διαφύλαξη του δημόσιου χώρου και της ιστορικής μνήμης είναι υποχρέωση κάθε πολίτη που σέβεται τον τόπο του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Η συνοικία της Χαλέπας, η πόλη μας συνολικά, έχει πλούσια ιστορία και μοναδική ομορφιά. Είναι ο εξ αδιαιρέτου πλούτος όλων μας και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Η έναρξη λειτουργίας της οικίας-μουσείου του Ελευθερίου Βενιζέλου τους προσεχείς μήνες, μιας μοναδικής εστίας διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης του μεγαλύτερου πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας, αναμένεται να δώσει ξεχωριστή ώθηση σε μια περιοχή που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του τόπου.

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» δεν θα μείνει απλός παρατηρητής τέτοιων αθλιοτήτων, που έχουν το άρωμα ενός ιδιότυπου "τζιχαντισμού", και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του".