Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου με την τρόικα να ολοκληρώνει στα τέλη της εβδομάδος την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος.

Χθες και το Σάββατο οι επικεφαλής της τρόικα κ.κ. Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είχαν πολύωρες συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011, οι δημοσιονομικές προβολές για το 2012 και η εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

 

 Μάλιστα, το πρωί του Σαββάτου οι κ.κ. Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ συγκάλεσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών σύσκεψη όλων των στελεχών που μετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, κατά την οποία παρείχαν εντολές για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές Αρχές και την σύνταξη της εκθέσεως προόδου.

 

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες ημέρες.

 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα διαπιστώνει αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ολιγωρίες έχουν εντοπισθεί και στην πρόοδο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Ειδικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η Κυβέρνηση δεν επέδειξε την προσοχή που ανέμεναν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕκαι της ΕΚΤ , με αποτέλεσμα η τρόικα να διεκδικεί ενεργή ανάμιξη στις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή της τρόικα θα εστιασθεί στην αποκρυστάλλωση των πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2012 και συγκεκριμένα στα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που καλείται να λάβει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλους του έτους.

 

Τέλος, βάρος θα δοθεί στα δεδομένα για την μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, στην εξέλιξη του δημόσιου χρέους και των εγγυήσεων που παρέχονται από την Κυβέρνηση, στα στοιχεία για τις οφειλές που πλησιάζουν στην λήξη, αλλά και στις προγραμματισμένες μηνιαίες εκροές τόκων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook