Οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν περισσότερα από 9 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο, καθώς θα κάνουν χρήση του 95% των 9,8 δισ. ευρώ που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Morgan Stanley σε τελευταία έκθεσή της.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τονίζει, έπειτα από επαφές που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ότι ο κλάδος σκοπεύει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, παρά τις έως τώρα ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει, λόγω της έλλειψης κατάλληλων collaterals.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται φθηνά δάνεια έως 9,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του TLTRO, με την Τράπεζα Πειραιώς να δικαιούται 3,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank 2,4 δισ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank από 1,9 δισ. ευρώ έκαστη.

Έπειτα από τις επαφές της με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO, που δίνει φθηνά 4ετή δάνεια με στόχο την ενίσχυση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι αξιοπρεπής. Συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 2/3 από τα συνολικά 400 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο, δηλαδή θα δανειστούν 250 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι τράπεζες του Νότου είναι εκείνες που θα εκμεταλλευτούν περισσότερο το πρόγραμμα, με τις τράπεζες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να κάνουν χρήση του 95% των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ

Η Morgan Stanley δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα TLTRO θα αλλάξει δραματικά τις συνθήκες χορηγήσεων στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, βλέπει αυξημένες πιθανότητες οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να δώσουν δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε δανειολήπτες υψηλής ποιότητας, που έως τώρα στρέφονταν για τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων. Αυτό δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και ήταν εκείνες που οδήγησαν τον Mario Draghi στην απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος TLTRO.

Ειδικά για την Ελλάδα και την Ιταλία, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την τραπεζική κερδοφορία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 347 εκατ. ευρώ από το κόστος χρηματοδότησής τους, με την Τρ. Πειραιώς να εξοικονομεί έως και 123 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank έως 86 εκατ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank έως και 69 εκατ. ευρώ έκαστη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος διαπιστώνει κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το sell off που πυροδότησαν οι ανησυχίες για τα νομικά έξοδα, τα stress tests και τις εξελίξεις στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα. Στις τράπεζες που προτιμά η Morgan Stanley είναι οι Alpha Bank, Bankia, Intesa Sanpaolo, Lloyds, UniCredit και UBS.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley συστήνει overweight θέσεις σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με τις τιμές στόχους στα 0,9 ευρώ (περιθώρια ανόδου 35%) και 3,4 ευρώ (+32%) αντίστοιχα. Για τη Eurobank και την Πειραιώς δίνει σύσταση equalweight με τους στόχους στα 0,3 ευρώ (+5%) και 1,6 ευρώ (+9%) αντίστοιχα.

newmoney.gr