Στις πληροφορίες ότι η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014 – 2020, σε σχέση με την περίοδο 2007 – 2013, προκειμένου να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών, απαντά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την επαρκή συνδρομή της Ε.Ε. στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, την ώρα μάλιστα που όπως δείχνουν τα στοιχεία οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Κρήτη αυξάνονται .

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υφυπουργού «η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA 2007-2013) για προγράμματα και έργα του τομέα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Εσωτερικών Υποθέσεων συνολικού ύψους 295,95 εκ. ευρώ. Είναι εξάλλου, δικαιούχος λήψης βοήθειας και από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA II 2014-2020). Σύμφωνα με το ενδεικτικό Έγγραφο Στρατηγικής 2014-2020, θα διατεθούν στην Τουρκία 624,9 εκ. ευρώ για έργα και προγράμματα για το «Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», όπου εμπίπτει ο τομέα ΔΕΥ.»

Την ίδια στιγμή μάλιστα σε προγενέστερη απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφερόμενος στην επαρκή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Κρήτης από κύματα λαθρομεταναστών, απαντώντας στον κ. Λευτέρη Αυγενάκη ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια κυρίως, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια παρατηρούνται αυξημένες παράνομες μεταναστευτικές ροές.»

Όπως ανέφερε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «ειδικά το 1ο οκτάμηνο του 2013 αυξημένες, σε σχέση με το 2012, παράνομες μεταναστευτικές πιέσεις εκδηλώθηκαν σε όλο το εύρος του ανατολικού θαλασσίου μετώπου, από την Αλεξανδρούπολη έως τη νήσο Μεγίστη. Συγκεκριμένα, σε 223 περιστατικά τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συνέλαβαν 5.327 αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα και 61 διακινητές.»

Ο Υφυπουργός κ. Κούρκουλας επισημαίνει μάλιστα ότι «η χρηματοδότηση του τομέα ΔΕΥ θα αφορά σε:
– πλήρωση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και για τον οδικό χάρτη απελευθέρωσης των θεωρήσεων,
-βελτίωση του νομικού και διοικητικού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο,
– πρόοδο στην εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων,
– βελτίωση στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της τρομοκρατίας,
– ευθυγράμμιση με τις συναφείς πολιτικές Ε.Ε.»

Επιπλέον «η υλοποίηση του προαναφερθέντος οδικού χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση στην Συρία, δεν είχαν προβλεφθεί προς χρηματοδότηση από το IPA 2007-2013. Όπως επίσης προκύπτει από τα ανωτέρων, από το συνολικό ποσό των 624,9 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, δεν θα χρηματοδοτηθούν μόνο τα προγράμματα ΔΕΥ, αλλά και ευρύτερες δράσεις που αφορούν στο κράτος δικαίου, την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων.»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης με βάση τα παραπάνω στοιχεία δηλώνει: «Τα στοιχεία από μόνα τους δείχνουν ότι κάτι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σωστά ή κάτι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, για την διεκδίκηση πόρων με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Συντονισμένα, η ελληνική Κυβέρνηση και οι Ευρωβουλευτές της χώρα μας, πρέπει στο εξής να δώσουν την μάχη της διεκδίκησης πόρων για την φύλαξη, όχι απλά των ελληνικών συνόρων, αλλά των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook