Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014 στις 8.30 το βράδυ την Εικαστική Εγκατάσταση Βιντεοτέχνης «Μόνιτορ / Monitor» του Νίκου Γιαβρόπουλου στην Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt, Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.

Είσοδος Ελεύθερη.
Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

«Η Εικαστική Εγκατάσταση Βιντεοτέχνης «Mόνιτορ / Monitor» αποτελεί ένα σχόλιο στην ψηφιακή και καταναλωτική υπεραξία των συνδυασμένων μέσων πληροφορίας και διαβίωσης. Μια ανατροπή της αναγκαιότητας για ηλεκτρονική σήμανση και επικοινωνία μέσω της οθόνης και των σύγχρονων τεχνολογιών που από τη στιγμή της γένεσής τους και την άμεση εφαρμογή τους, αυτόματα αποτελούν και αποδεικτική συλλογή παρωχημένης πρακτικής.

Την ίδια τη στιγμή της δημιουργίας τους ταυτόχρονα σηματοδοτούν ένα νέο εφαλτήριο αναζήτησης τεχνολογικών και κυρίως εμπορικών εφαρμογών σε ένα φαύλο ουτοπικό κύκλο υπερκατανάλωσης και επίπλαστης ανάγκης για καταιγιστική πληροφόρηση. Η σειρά έργων Βιντεοτέχνης του Νίκου Γιαβρόπουλου που ενσωματώνονται στην ηλεκτρονική εγκατάσταση αποτελεί την δυσθεώρητη ανθρώπινη πάσχουσα συναισθηματική υπερφόρτιση των σύγχρονων συγκυριών».

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Σκηνογραφία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου. Αρχικά παρουσίασε το εικαστικό του έργο στις Galleries Kalfayan στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ασχολήθηκε σχεδόν κατά αποκλειστικότητα με τη δημιουργία Video-Art. Το 1999 έλαβε μέρος στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τέχνης & Τεχνολογίας Mediaterra-Fournos όπου βραβεύτηκε για το video έργο του «Madonna» και αργότερα συμμετείχε στην 1st Biennale Heterotopias της Θεσσαλονίκης.

Οι Video-Art παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε Διεθνείς Εκθέσεις, Συναντήσεις, Φεστιβάλ και Φόρουμ Σύγχρονης Τέχνης και Video-Art στην Βουλγαρία, Ισπανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Τουρκία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Αγγλία, Σλοβενία, Σουηδία, Σερβία, Δανία, Ινδία, Βραζιλία και Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους σημαντικότερους έλληνες εικαστικούς δημιουργούς Βιντεοτέχνης και Ψηφιακής Εικόνας. Ζεί και δημιουργεί στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook