Απαράδεκτο, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης το γεγονός ότι για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας από επιχειρηματίες απαιτείται η πλήρης εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα αν έχει γίνει διακανονισμός στις νόμιμες δόσεις και ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, την αποκατάσταση της αδικίας. 

Αναλυτικά ο κ. Μαργαρώνης στην επιστολή του αναφέρει: 

Θέμα : Εξόφληση Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για τους επιχειρηματίες

«Κύριε Υπουργέ,
Μετά από παράπονα μελών μας, σας γνωστοποιούμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας, απαιτείται η πλήρης εξόφληση του ποσού του Φόρου Εισοδήματος, καθώς και του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί να έχει γίνει διακανονισμός στις νόμιμες δόσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο ΕΝΦΙΑ που απαιτείται να εξοφληθεί, είναι αυτός της οικίας και όχι της επαγγελματικής στέγης.
Είναι άδικο για τις επιχειρήσεις που χρόνια τώρα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος να υφίστανται αυτού του είδους τη συμπεριφορά.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Απαλλαγή Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων από ΕΝΦΙΑ 

Παράλληλα με δεύτερη επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών ο κ. Μαργαρώνης χαρακτηρίζει «νέο φορολογικό χτύπημα» την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στις παραγωγικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις την ώρα που αυτές αγωνίζονται για να κρατήσουν την Ελληνική παραγωγή και ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών την αναθεώρηση της απόφασης. Αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ αναφέρει: 

Θέμα : Απαλλαγή Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων από ΕΝΦΙΑ

«Κύριε Υπουργέ, 
Ο Νόμος 4021/2011 εξαίρεσε πολύ ορθά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ στην βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα. Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στις παραγωγικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις αποτελεί ένα δυσβάσταχτο εισπρακτικό μέτρο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Και τούτο γιατί στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που η μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση αγωνίζεται για να κρατήσει την ελληνική παραγωγή, δέχεται ένα ακόμη φορολογικό χτύπημα.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχει άμεση ανάγκη να αναθεωρηθεί η απόφαση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ στις μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης.»