Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία. 

Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, 10 δισ. ευρώ το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. 

Θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία -της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στόχος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ

Από την πλευρά του, ο Θ.Φέσσας δήλωσε ότι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση».

Όπως είπε, η θέση του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Φέσσας σημείωσε ακόμη: «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε συνέπειες στη σταθερότητα -ειδικά στην περιοχή μας. Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο κ. Φέσσας δήλωσε ότι «ο ΣΕΒ ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού· οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν μέσο μισθό πολύ παραπάνω από 751 ευρώ».

Τόνισε, πάντως ότι «το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είναι πολύ ευρύτερο από τον ορισμό του κατώτατου μισθού».

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΣΕΒ και πολιτικών κομμάτων. «Είναι ένα γενικότερο ζήτημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» υπογράμμισε.

in.gr