Εντολή να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες.

Τα παραπάνω μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο της δεξίωσης που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε επίσης ότι η ΕΛΑΣ τη «μόνη όχληση» που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.

Στο περιθώριο της ίδιας δεξίωσης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε ποτέ απάντηση απ΄την κυβέρνηση. «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί», τόνισε.

Για δυσάρεστο γεγονός που «δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος» έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας: «Δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν».
«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου και κάλεσε τις πρυτανικές αρχές «να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».
«Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι 230 μετανάστες έχουν εγκατασταθεί σε χώρο της Νομικής Σχολής, με αίτημα να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας, ενώ ακόμη 50 έχουν καταλάβει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η κινητοποίηση υποστηρίζεται και οργανώθηκε από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, το ∆ίκτυο και την ΑΡ.Εν (του κομματικού βραχίωνα της νεολαίας Συνασπισμού στα πανεπιστήμια).
Οι μετανάστες που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από αραβόφωνες χώρες της Βόρειας Αφρικής, σκληραίνουν τη στάση τους, ξεκινώντας από σήμερα απεργία πείνας. Τη χαρακτηρίζουν μάλιστα «ιστορικό γεγονός», καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, απαντώντας στις επικρίσεις για μη επέμβαση της αστυνομίας σχετικά με την κατάληψη της Νομικής.
«Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Νομική Σχολή Αθηνών», τόνισε ο κ. Παπουτσής ότι η αστυνομία θα επέμβει μόνο αν ζητηθεί η συνδρομή των εισαγγελικών αρχών.

Αμεση ήταν η απάντηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη που τόνισε ότι «βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι σε ενα ευνομούμενο κράτος, αλλα προέχει η διασφαλιση του δημοσιου συμφεροντος, για το οποίο η πρυτανική αρχή αγωνίζεται».
«Είναι εύκολο να επιρρίπτει κανείς ευθύνες απο δω κι απο εκει. Βέβαια ειναι η Πολιτεια και το υπουργειο Προστασιας του Πολιτη, όμως που δεν φροντισε, ως οφειλε, να ενεργησει ετσι, ωστε να αποτρεψει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε τέλος ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση απο την οποία το Πανεπιστήμιο θα βγει αλώβητο».

Παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε πως η αστυνομία ουδέποτε έλαβε επίσημο αίτημα για την προστασία των κτηριακών εγκαταστάστων της Νομικής. Ωστόσο, λίγο αργότερα, σε δική του παρέμβαση στο δελτίο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τον διέψευσε, επισημαίνοντας ότι είχε ενημερωθεί η Αστυνομία πως υπάρχει κίνδυνος κατάληψης της Σχολής.

Εν τω μεταξύ, τελεσίγραφο ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα» έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.
«Αναμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook