Τελευταία ενημέρωση 22:17
Τη λύπη του για την απουσία του Παπανδρέου εξέφρασε ο Ευ.Βενιζέλος μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, σπεύδοντας πάντως να εξηγήσει ότι η απουσία του είχε να κάνει με προγραμματισμένη εκδήλωση στο εξωτερικό.

«Εις πείσμα όλων εκείνων που στοχεύουν μόνιμα το ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουν ότι είμαστε ο θεμελιώδης κρίκος της αλυσίδας, η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και σηκώνει ψηλά τη σημαία του μέλλοντος του τόπου. Αυτός είναι ο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όπως έχει αποφασιστεί στην ΚΠΕ, το κόμμα βαδίζει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς ψεύτικα διλήμματα περί ΠΑΣΟΚ και δημοκρατικής παράταξης, για να τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης.

Άφησε μία από τις αρκετές αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας ότι σε αυτά που άκουσε πρόσφατα για δήθεν οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, «δεν υπάρχει καμία μεταμόρφωση, υπάρχει μια πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε».

Σχολιάζοντας το κλίμα αποδοκιμασίας που εισέπραξε τη Δευτέρα στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» από μερίδα των παραβρισκόμενων, τόνισε ότι εκεί μίλησε για τον καταλυτικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά, όπως σημείωσε, δυστυχώς αυτά που είπε «χάθηκαν μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με Δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό, προοδευτικό ύφος, σε συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος όπως είχε προϊδεάσει τη Δευτέρα, απάντησε και για το «πώς το ΠΑΣΟΚ έφτασε στη συνεργασία με τη δεξιά», αναφέροντας ότι η μετάβαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεν ήταν προϊόν καμίας συνωμοσίας, αλλά επιλογή που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011, με τη διατύπωση για συνεργασία μόνο με τη ΝΔ και άλλον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο «εθνικό ορόσημο μεγάλων διαστάσεων», την προεδρική εκλογή, τόνισε ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς απαγορεύονται και όταν γίνονται τιμωρούνται.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «ξέρουμε ότι μπορεί να έχουμε το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, ξέρουμε πιο είναι το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών εξελίξεων από τώρα έως τον Φεβρουάριο και είμαστε προετοιμασμένοι και για τη μία και για την άλλη εκδοχή, αλλά προτείνουμε στον λαό την εκδοχή που είναι θεσμικά και εθνικά υπεύθυνη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: «Δεν κάνω καριέρα, επιτελώ καθήκον».

Αφήνοντας μία ακόμα αιχμή στην αναφορά Παπανδρέου σε πρωτοβουλίες για μια προοδευτική πορεία, ασχέτως από που προέρχονται, είπε: «Προχωράμε όλοι μαζί όλοι όσοι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν».

Η ομιλία του Κ.Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση του Ζαππείου για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αιχμηρός έναντι όσων δημιούργησαν το κλίμα της Δευτέρας στον ίδιο χώρο, αλλά τόνισε ότι η κεντροαριστερά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και νέα πρόσωπα για να πείσει την κοινωνία.

«Κανείς δεν χάνεται, όποιος θέλει να συμμετάσχει σε μια δημιουργική πορεία βρίσκει τους δρόμους που τον εκφράζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολιτική είναι οι στόχοι για τη χώρα και οι κατευθυντήριες γραμμές «και όχι πόσες δόσεις είναι ο ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνεται συνεχής συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ποτέ αυτές να προωθούνται.

Έφερε σαν παράδειγμα την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ με τις οποίες όλα τα κόμματα σιωπηρά συμφώνησαν και τώρα η χώρα καλείται να τις επιστρέψει.

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Παρίσι, λέγοντας ότι η τρόικα ειναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία της, ωστόσο, και αν φύγει -που καλό θα ήταν να φύγει- υπάρχουν άλλοι τρόποι ελέγχου σε όλες τις χώρες-μέλη, ακόμα και σε όσους δεν έχουν υπερβολικά ελλείμματα.

Συνέστησε μάλιστα υπομονή σε όσους πιστεύουν ότι επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους, λέγοντας ότι η λύση θα αργήσει και θα έρθει μετά από μακροχρόνια διαπραγμάτευση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook