Με μιαν απόφαση – σταθμό το Τριμελές Εφετείο Κρήτης, υποχρεώνει το Δημόσιο να αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες μιαν έκταση σχεδόν 77 στρεμμάτων στο \”Φαράγγι\” της Καντάνου, σε τμήμα της οποίας λειτουργεί και λατομική επιχείρηση.
Πρόκειται για την απόφαση 82 του 2014, με την οποία αναγνωρίζονται ως ιδιοκτήτες της γης τα μέλη μιας οικογένειας, οι οποίοι χρειάστηκαν δικαστικούς αγώνες για μια δεκαετία, μέχρι να φτάσουν στην τωρινή τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου και να αναγνωρισθούν τα δικαιώματά τους
Να σημειωθεί πως καθόλο αυτό το χρονικό διάστημα, το Δημόσιο εισέπραττε ενοίκια απο την επιχείρηση, παρανόμως, σύμφωνα και με την απόφαση του Εφετείου.
Εκ μέρους των  ιδιοκτητών, ο κ.Νεκτάριος Καλαιτζάκης, δήλωσε τα εξής:
«Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κρήτης απορρίπτεται για λόγους ουσίας έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατ΄αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων που αναγνωρίζει μέλη της οικογένειας Καλαιτζάκη συγκύριους εδαφικής έκτασης που βρίσκεται στο «Φαράγγι» Κανδάνου Χανίων έχει εμβαδό 76.801τ.μ. και εμπεριέχει λατομείο. Μετά την απόφαση αυτή του Εφετείου οι ως άνω ιδιώτες αναγνωρίζονται τελεσίδικα συγκύριοι της έκτασης αυτής και υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να τους αποδώσει το ακίνητο.
Η έκταση αυτή, αποδείχθηκε ότι βρισκόταν στη φυσική εξουσίαση, νομή και κυριότητα της οικογένειας από την εποχή της Τουρκοκρατίας, από του έτους 1880 τουλάχιστον. Από τότε οι παραπάνω ιδιώτες την καλλιεργούσαν, κατά το τμήμα της που ήταν πεδινό και εύφορο, χρησιμοποιούσαν το μη καλλιεργήσιμο τμήμα αυτής ως βοσκότοπο και ότι τη μεταβίβαζαν στα παιδιά τους με συμβόλαια. Μάλιστα, στην έκταση αυτή υπήρχε και υπάρχει λατομείο, το οποίο από του έτους 1968 οι ιδιοκτήτες νοίκιαζαν σε κατονομασθέντες τρίτους- εργολάβους για εξόρυξη αδρανών υλικών, εισέπρατταν τα μισθώματα και τα δήλωναν στην Οικονομική Εφορία. Το έτος 2001 οι ιδιοκτήτες συνυπέγραψαν το πλέον πρόσφατο μισθωτήριο με εργολάβο που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και συμφώνησαν να διαρκέσει η μίσθωση μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008.
Όμως, το έτος 2002 ο εν λόγω μισθωτής- εργολάβος υπέβαλε εν αγνοία των ιδιοκτητών αίτηση στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για να χαρακτηριστεί το ακίνητο δασικό, δήλωσε εγγράφως ότι δεν γνωρίζει κανένα ιδιοκτήτη της έκτασης αυτής και μετά από παρέλευση δυο ημερών!!! 
Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων Πράξη χαρακτηρισμού του μεγαλύτερου μέρους του ακινήτου σαν δασικού. Ταυτόχρονα, ο μισθωτής- εργολάβος πλήρωνε τα ενοίκια στην οικογένεια Καλαιτζάκη και της απέκρυπτε τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να μη λάβουν υπόψη εγκαίρως της πράξης χαρακτηρισμού και να καταστεί αυτή αμετάκλητη. Ετσι, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες η όλη έκταση θεωρήθηκε ότι ως δασική ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα από το έτος 2005 το Ελλ.Δημόσιο την…νοίκιασε στον προαναφερθέντα εργολάβο αντί συμβολικού μισθώματος!!!, ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να καταφύγουν στα Δικαστήρια για να μη χάσουν την πατρογονική τους περιουσία!!!
Με την απόφαση του Εφετείου Κρήτης κρίνεται ότι παράνομα και χωρίς δικαίωμα κυριότητας το Ελληνικό Δημόσιο απέβαλε την οικογένεια Καλαιτζάκη από τη νομή και κυριότητα του όλου ακινήτου και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Χανίων βεβαιώνει ότι δεν έχει καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα στην περιοχή!!! Ετσι, αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο ακίνητο αυτό και δικαιώνονται ηθικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του, αν και η αξία της περιουσίας τους έχει υποστεί δραματική μείωση από τις αλόγιστες εξορύξεις, στις οποίες προέβαινε καθ΄όλα τα έτη της αντιδικίας ο μισθωτής με την έγκριση και την ανοχή του Ελληνικού Δημοσίου, που του είχε παραχωρήσει την έκταση με μισθωτήριο!! 
Ως πληρεξούσιος και εκπρόσωπος όλων των ιδιοκτητών- μελών της οικογένειας Καλαιτζάκη τιμώ και συγχαίρω την ελληνική δικαιοσύνη, για την αντικειμενική, δίκαιη και θαραλλέα κρίση της, η οποία εκφράστηκε τόσο στον πρώτο βαθμό της- με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων, όσο και στο δεύτερο βαθμό – με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Κρήτης. Επίσης ευχαριστώ και συγχαίρω για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης τους Δικηγόρους της οικογένειας Καλαιτζάκη Γιάννη Σφακιωτάκη, ο οποίος από το έτος 2005 υποστηρίζει και προασπίζει τα δίκαιά μας και Μαριάννα Σολανάκη- Σφακιωτάκη, η οποία επίσης από το έτος 2005 χειρίζεται, επιμελείται και διεκπεραιώνει τις μέχρι σήμερα δικαστικές μας ενέργειες.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook