Tα μέτρα για ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική Ευρώπη καλείται να αποφασίσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην πρώτη απόλυτα ψυχροπολεμικού κλίματος συνάντηση ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει επανεφέρει την σύγκρουση με τη Ρωσία. Προσκεκλημένος για συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου, και ο ουκρανός πρόεδρος ενώ το σκηνικό διαβουλεύσεων για εκεχειρία στα ανατολικά είναι θολό.

Διάσταση απόψεων στο ΝΑΤΟ για τα επόμενα βήματα στη Βαλτική, επίδειξη ενότητας Ομπάμα-Κάμερον. Την ατζέντα της Συνόδου συμπληρώνει το χάος με την ενίσχυση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, το ζήτημα του Αφγανιστάν αλλά και οι αμυντικές δαπάνες των μελών της Συμμαχίας.

Τα θέματα στο τραπέζι της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο Πέτρο Ποροσένκο θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κυβερνήσεων στο περιθώριο των επίσημων εργασιών της Συνόδου.

Ο ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, τον βρετανό πρωθυπουργό, τον γάλλο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον ιταλό πρωθυπουργό.

Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του.

Τις αποφάσεις που θα πάρει η Σύνοδος παρακολουθεί στενότερα από όλους η Ρωσία. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Η στάση της Μόσχας θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα αποφασιστούν, στην κορυγή των οποίων είναι η κατάρτιση ενός ΝΑΤΟϊκού Σχέδιο Αμεσης Ετοιμότητας, σύμφωνα με το οποίο οι στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός λίγων ημερών.

Διάσταση απόψεων για τη Βαλτική – κοινή γραμμή ΗΠΑ και Λονδίνου

Το Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας, που θα επιτρέπει κινητοποίηση αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών ακόμη και μέσα σε δύο ημέρες, φαίνεται να βρίσκει θετική υποδοχή στα μέλη της Συμμαχίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το κρίσιμο θέμα της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη βορειοανατολική Ευρώπη. Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επανειλημμένα τη Συμμαχία να μόνιμη εγκατάσταση περισσότερων μονάδων της Συμμαχίας ως αποτρεπτικό μέσο προς τη Ρωσία.

Ορισμένα όμως μέλη της Συμμαχίας είναι αρνητικά σε κάτι τέτοιο, αφ\’ ενός λόγω του κόστους και αφ\’ ετέρου επειδή θα ήταν απομάκρυνση από τη συμφωνία του 1997 με τη Μόσχα, η οποία απέκλειε εγκατάσταση σημαντικής ισχύος στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Ευρώπη.

Την ημέρα της Συνόδου δημοσιεύετα επίσης στους βρετανικούς Times κοινό άρθρο του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντέιβιντ Κάμερον, στο οποίο υπογραμμίζεται η κοινή στάση των δύο χωρών απέναντι στη στάση της Μόσχας.

«Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους», γράφουν οι δύο ηγέτες.

«Με τη Ρωσία να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάνη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook