Eκχύλισμα από σπανάκι που περιέχει μεμβράνες από πράσινα φύλλα μειώνει το αίσθημα της πείνας κατά 95% και αυξάνει την απώλεια βάρους κατά 43%.
Πρόκειται για ένα εύρημα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας όπου φάνηκε ότι το εκχύλισμα από το σπανάκι μειώνει την έντονη επιθυμία (ηδονική πείνα την ονομάζουν οι ειδικοί) που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κυρίως όσον αφορά πολύ λιπαρά, γλυκά και γενικά επιβαρυμένα θερμιδικά φαγητά (π.χ. χάμπουργκερ, πίτσες, παγωτά κλπ.). Το εν λόγω εκχύλισμα μειώνει την “ηδονική πείνα” και έτσι οδηγεί σε έλεγχο της όρεξης, πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αυξημένη απώλεια βάρους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αν κανείς πίνει ένα ρόφημα που περιλαμβάνει το εκχύλισμα κάθε πρωί θα νοιώθει λιγότερη “ηδονική πείνα” και θα είναι πιο ικανοποιημένος ολόκληρη την ημέρα. 
Η έρευνα συμπεριέλαβε 38 υπέρβαρες γυναίκες και διήρκεσε για 3 μήνες. Κάθε πρωί πριν από το πρωινό οι συμμετέχουσες έπαιρναν ένα τέτοιο πράσινο ρόφημα. Οι μισές γυναίκες έπαιρναν 5 γραμμάρια εκχυλίσματος σπανακιού και οι άλλες μισές ένα placebo. Οι συμμετέχουσες δεν γνώριζαν τι έπαιρναν, μόνο τους είχαν δοθεί οδηγίες να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή και να μην κάνουν κάποια δίαιτα. Όσες έπαιρναν το εκχύλισμα έχασαν 5 κιλά και δήλωσαν ότι δεν είχαν επιθυμία για λιπαρά και γλυκά φαγητά και ότι παράλληλα τους ήταν ευκολότερο να ακολουθήσουν την υγιεινή διατροφή. Οι υπόλοιπες έχασαν 3,5 κιλά.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σπανάκι και συγκεκριμένα οι μεμβράνες από τα φύλλα του καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο για να γίνει η έκκριση των ορμονών του εντέρου που στέλνουν το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο.
Vita.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook