Η είδηση έρχεται από τη γειτονική Αλβανία ωστόσο για πολλούς και σημαντικούς λόγους εμφανίζει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο λόγος για τη συμφωνία πώλησης της εταιρείας Stream Oil & Gas του έλληνα μηχανικού Σωτήρη Καποτά στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Transatlantic έναντι 41,2 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από την αμερικανική Transatlantiv, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε και από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Έτσι η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο.

Η αμερικανική Transatlantic με έδρα το Dallas, είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1985 και στο παρελθόν είχε ενεργή παρουσία σε χώρες της Αφρικής όπως η Νιγηρία και η Τυνησία, οι ΗΠΑ ενώ τελευταία διατηρεί συμφέροντα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Τι έφερε λοιπόν τους αμερικανούς της Transatlantic στην Αλβανία; Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Stream Oil & Gas ανακάλυψε και διαχειρίζεται το περίφημο πεδίο Delvina Gas στη Β. Ήπειρο.

Το Delvina Gas λοιπόν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Stream εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη με 615 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Στο πεδίο σημειωτέον υπάρχει ήδη εγκατεστημένη παραγωγική γεώτρηση, δηλαδή η ύπαρξη κοιτάσματος είναι διαπιστωμένη.

Και βέβαια το νέο αυτό πετρελαϊκό deal επί αλβανικού εδάφους (θυμίζουμε το farm in της Shell στο πεδίο της Petromanas το 2012) δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό και σοβαρό ενδιαφέρον από τους παίκτες της αγοράς πετρελαίου για την περιοχή.

Και με δεδομένο ότι το Delvina Gas βρίσκεται στην περιοχή Δέλβινο, της Βορείου Ηπείρου απέχοντας λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνο – Αλβανικά σύνορα και από την παραχώρηση των Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας, υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες θεωρούν τα Ιωάννινα ως τη γεωλογική συνέχεια της Αδριατικής πλάκας όπου ανήκουν τα αλβανικά κοιτάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η εκμετάλλευση της περιοχής των Ιωαννίνων έχει παραχωρηθεί μέσω του διαγωνισμού open door στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil & Gas με την καναδική πετρελαϊκή Petra Petroleum.

Σημειώνεται ότι Αλβανία έχει πολυετή παράδοση και σημαντική παραγωγή υδρογονανθράκων με επίκεντρο το σημαντικό κοίτασμα PatosMaritza. Αυτή τη στιγμή μάλιστα η παραγωγή πετρελαίου της γειτονικής χώρας είναι πολλαπλάσια από τη χώρα μας με 17 χιλιάδες βαρέλι αργού, την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο ερώτημα γιατί πουλήθηκε η Stream στην Transatlantic, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία είχε το τελευταίο διάστημα, δυσκολίες συνεννόησης με την αλβανική κυβέρνηση, καθώς μάλιστα είχε υπογράψει τις συμφωνίες παραχώρησης με την προηγούμενη κυβέρνηση Μπερίσα.

Το θετικό μήνυμα πάντως ενόψει και του ελληνικού γύρου παραχωρήσεων, που περιλαμβάνει οικόπεδα και στο Β. Ιόνιο, μια επίσης συγγενή γεωλογικά περιοχή με την Αλβανία, είναι ότι η αγορά παρακολουθεί την περιοχή μας με ενδιαφέρον και προσδοκίες.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook