Εύσημα στην Ελλάδα απέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη χώρα και πως η οικονομία αναμένεται να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως οι χώρες που επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερο χρόνοι πρέπει να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφορικά με την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως η χώρα πρέπει να κάνει πολλά ακόμα, ιδίως στην καταπολέμηση της ανεργίας κυρίως στους νέους.
«Ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν πως αν χρησιμοποιήσουν τον όρο ελαστικότητα, τότε όλα τους τα προβλήματα θα λυθούν», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη ταχύτερης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.
«Οι χώρες που έχουν εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις επιστρέφουν στην ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος επανέλαβε πως η θητεία του λήγει στα μέσα του 2015 και πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει αποδείξει την ικανότητά της κατά τη διάρκεια της κρίσης και υποστήριξε πως το πρόγραμμα στοχευμένης παροχής ρευστότητας (TLTRO) της ΕΚΤ θα αρχίσουν να αποδίδουν από τις αρχές του 2015.
Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, σχετικά με το αν το Eurogroup σκοπεύει να επανορθώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι αιτίες για την κρίση στην Ελλάδα και για την οικονομική κατάσταση δεν εντοπίζονται στο πρόγραμμα βοήθειας αλλά έχουν πολύ βαθύτερες ρίζες.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ στην πρώτη αυτή ακρόασή του από την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική τη συμμετοχή των Βαλτικών χωρών στην Ευρωζώνη και υποστήριξε πως τίθενται ήδη οι βάσεις για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Μιλώντας, τέλος, σε αυτούς που ζητούν περισσότερα μέτρα νομισματικής ώθησης ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην βασιστούμε μόνο στην νομισματική πολιτική καθώς περισσότερο φθηνό χρήμα στην αγορά ενδέχεται να δημιουργήσει φούσκες στην πραγματική οικονομία.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ελαστικότητα, χωρίς να καταστρέψουμε όλα όσα έχουμε επιτύχει ως τώρα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook