Νέα δεδομένα φαίνεται πως θα διαμορφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη σε σχέση με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης τους στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί υπό εξέταση μετά από μια επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Γιώργος Πανακομιχελάκης, στην οποία ζητά να πάρει απάντηση στο ερώτημα αν τελικά υπάρχει η δυνατότητα οι αγρότες που έχουν στην ιδιοκτησία τους θερμοκήπια, να κάνουν χρήση του προγράμματος φωτοβολταϊκών για τις στέγες των εγκαταστάσεων αυτών.

«Σας επισημαίνουμε ότι τα θερμοκήπια δε χρειάζονται πολεοδομική άδεια για την κατασκευή τους και ότι είναι ηλεκτροβόρες εκμεταλλεύσεις αφού για όλες τις λειτουργίες τους χρησιμοποιούντα ηλεκτρικά μοτέρ και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Πανακομιχελάκης.

Το θέμα αυτό έφτασε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω και Αναφοράς που κατέθεσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη να απαντάει ότι «το θέμα αυτό εξετάζεται από το Υπουργείο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και στις στέγες των θερμοκηπίων».

Στην απάντηση του προς τον κ. Καρχιμάκη ο κ. Μανιάτης επισημαίνει για μια ακόμη φορά τον …τεχνικό αποκλεισμό της Κρήτης από το πρόγραμμα των μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων και την εγκατάσταση.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε και πάλι ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ένα τέτοιο άνοιγμα, καθώς δεν έχει λυθεί το θέμα με τις κιλοβατόρες.

Έτσι οι επενδύσεις των αγροτών της Κρήτης σε φωτοβολταϊκα συστήματα παραμένουν στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων από την κυβέρνηση και οι αγρότες χρεώθηκαν στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες τοποθέτησης φωτοβολταϊκων στις ιδιοκτησίες τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook