Διέξοδο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας «διά της πλαγίας οδού» και όχι μέσα από οριζόντιες περικοπές μισθών προσφέρει η υποτίμηση του ευρώ.
Μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου κινείται σε νέα χαμηλά επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013, βρίσκοντας στηρίξεις στη περιοχή των 1,2930. Σύμφωνα με αναλυτές οι επόμενες κρίσιμες στηρίξεις εντοπίζονται στο 1,2900 δολάριο και στη περιοχή του 1,2860 πριν το 1,2800 δολάριο.
Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs αναθεώρησε προχθές πλήρως τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Πλέον εκτιμά ότι το ευρώ θα διολισθήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα σε διάστημα 3 μηνών βλέπει την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα 1,29 δολάρια ανά ευρώ, σε 6 μήνες στα 1,25 δολάρια ανά ευρώ και σε 12 μήνες στα 1,20 δολάρια.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, εάν η υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου εξακολουθήσει, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές χωρίς να απαιτούνται ραγδαία μείωση του μισθολογικού κόστους και λιτότητα.
Οι ίδιοι θεωρούν πως η εάν η υποτίμηση του ευρώ συνεχιστεί θα βρεθεί η «μαγική φόρμουλα» στο ερώτημα που απασχολεί σήμερα την Ευρώπη, δηλαδή πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο Ζερομίν Ζετελμέγιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης έχει δηλώσεις πως το «φθηνό» ευρώ από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει τα ελληνικά προβλήματα. «Η υποτίμηση του ευρώ είναι μια καλή είδηση για τις εξαγωγές στην Ελλάδα, ειδικά γι\’ αυτές που κατευθύνονται εκτός ευρωζώνης, δεν θα βοηθούσε ωστόσο την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εντός της ευρωζώνης», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook