Η επόμενη μέρα μετά τα τετ-α-τετ κυβέρνησης και Τρόικα στο Παρίσι βρίσκει τις δύο πλευρές να προσπαθούν να καταγράψουν τι κρατάνε και τι αφήνουν πίσω τους, ενόψει ης επικείμενης νέας συνάντησης που θα έχουν, στην Αθήνα πλέον, στα τέλη του μηνός.
Ως τις 25 Σεπτεμβρίου (ή μια-δυο μέρες πάνω-κάτω), που συζητείται ήδη πλέον ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην χώρα μας, η κυβέρνηση καλείται επειγόντως να καλύψει περίπου 250 από τα 542 προαπαιτούμενα που απομένουν ανοικτά για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Εργασιακά, «κόκκινα δάνεια» και απολύσεις στο δημόσιο είναι τα μεγάλα αγκάθια, αλλά στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βάλουν λίγο … «νερό στο κρασί τους».
Οι επόμενες 100 μέρες θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της χώρας. Γκίκας Χαρδούβελης και Τρόικα (δια στόματος Ντέκαν Καστέλο που ηγείται του κλιμακίου των δανειστών της Κομισιόν) συμφώνησαν στο Παρίσι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση έως τις αρχές Οκτωβρίου, όχι απλώς για να έρθει η επόμενη δόση των δανείων αλλά, κυρίως, για να μπουν μπροστά οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο. 
Εφόσον φανεί πως η Τρόικα θα δώσει το «πράσινο φως» ότι η Ελλάδα πέτυχε στους βασικούς στόχους της (αν και όχι φυσικά στο 100% των προαπαιτούμενων) τότε ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα στα οποία σχεδιάζει προσεκτικά να προχωρήσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, δηλαδή:
– Στην ΔΕΘ το Σάββατο ο πρωθυπουργός σηκώνει τη σημαία των φοροελαφρύνσεων για τους πολίτες (μειώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης,αύξηση των αριθμων των δόσεων γα χρέη στο δημόσιο κλπ)
– Τον Οκτώβρο κατατίθεται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.Θα είναι ο «οδικός χάρτης» για τα «ευχάριστα μέτρα» του 2015.
– Τον Νοέμβριο η Τρόικα εξετάζει και προτείνει σε ΕΕ και ΔΝΤ ποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι κατάλληλα για τη χώρα μας.
Η εξέλιξη αυτή θα ενισχυσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα στηριξει τις νέες εκδόσεις ομολόγων (επταετούς κλπ) προς στα τέλη του έτους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook