Απέναντι σε έναν άμεσο κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων από τζιχαντιστές βρίσκεται η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν, ότι οι Ευρωπαίοι που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν μεγάλη απειλή για τη χώρα καταγωγής τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μάθιου Ολσεν- επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας- οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από εκείνους που έχουν αμερικανική υπηκοότητα, καθώς είναι πολύ περισσότεροι.

Το Ισλαμικό Κράτος, εκτιμά ο Ολσεν, έχει καταφέρει να προσελκύσει περίπου 2.000 Ευρωπαίους τζιχαντιστές, χάρη στην ισχυρή παρουσία του στο διαδίκτυο. «Η απειλή είναι σχετικά άμεση για την Ευρώπη», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ως αποτέλεσμα του κινδύνου έχει ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ευκολότερα οι τζιχαντιστές.

«Οι αιτήσεις για παροχή πληροφοριών από την Ουάσιγκτον προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι τώρα πολύ πιο γρήγορες», δήλωσε ο Νίκολας Ράσμουσεν βοηθός του Ολσεν. «Οι πόρτες έχουν ανοίξει διάπλατα και εμείς δεν ζητιανεύουμε για πληροφορίες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

iefimerida.gr