Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου την Τρίτη, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με μια πηγή του Κογκρέσου, η συνάντηση αυτή θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, τοπική ώρα (22.15 ώρα Ελλάδας). Βουλευτές και γερουσιαστές επιστρέφουν την Δευτέρα στα έδρανά τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου.

Στη συνάντηση αυτή θα μετάσχουν ο Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο Σώμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Το θέμα συζήτησης δεν διευκρινίστηκε, αναμένεται όμως ότι στις συνομιλίες θα κυριαρχήσει η απειλή που θέτουν οι σουνίτες εξτρεμιστές. Πολιτικοί και από τα δύο κόμματα έχουν καλέσει τον Ομπάμα να αναλύσει πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την οργάνωση που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις εκτελέσεις δύο Αμερικανών δημοσιογράφων. Ορισμένοι επικρίνουν τον πρόεδρο επειδή δεν έχει παρουσιάσει μια στρατηγική, τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον αμερικανικό λαό.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας την Παρασκευή ο Ομπάμα είπε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές και υποσχέθηκε ότι θα «εξοντώσει» τους ηγέτες της οργάνωσης την οποία χαρακτήρισε μεγάλη απειλή για τη Δύση.

newsbeast.gr