Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ, οι διαδηλώσεις από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΚΘ, ΠΑΜΕ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.
Οι πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά περίπου στις 21:30. 
Σύμφωνα με την ΕΤ3, που μετέδωσε ζωντανά τις διαδηλώσεις, μέσω του blog ertopen.gr , σημειώθηκαν περίπου 50 «προληπτικές» προσαγωγές από την αστυνομία.
«Με το σημερινό μας μαζικό συλλαλητήριο εγκαινιάζουμε τη νέα αγωνιστική σεζόν. Οι εξαγγελίες είναι στον αέρα. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι συνάδελφοι μας υποφέρουν. Ημίμετρα δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πολιτικής, που θα δώσει στον κόσμο της εργασίας την ώθηση που απαιτείται και θα δώσει στην οικονομία μια αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απέναντι στις προκλητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σήμερα από τη ΔΕΘ, για τα νέα ψίχουλα πείνας στο λαό μας, απέναντι στις αυταπάτες, τις ψεύτικες ελπίδες που σπέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα για το μέλλον αυτού του τόπου, ο λαός μας θα πρέπει να αντιτάξει την πάλη του με σύνθημα: \”Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με ψίχουλα πείνας, η ζωή είναι δική μας, θα πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη μας\”.
»Το σημερινό συλλαλητήριο εδώ στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να σημάνει πραγματικό σάλπισμα φθινοπωρινής εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης το επόμενο διάστημα, με αιχμή τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας, όπως είναι τα προβλήματα της ανεργίας».
Στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Με τα ΘΑ του Σαμαρά και τα ψίχουλα τα οποία μοιράζει, η χώρα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βάλτο. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συκοφαντίες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου, φθινοπωρινού, εργατικού λαϊκού κινήματος που θα σαρώσει τις μνημονιακές πολιτικές».
Επί ποδός για τις πορείες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που σχημάτισαν και φραγμό προς τα δυτικά της πόλης.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά, παρά την απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο δυτικό τμήμα του κέντρου της πόλης, «για λόγους δημόσιας ασφαλείας και αποτροπής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης».
Όπως ανακοινώθηκε, η απαγόρευση ισχύει από τα ξημερώματα σήμερα, Σάββατο, έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας (8/9) και αφορά την περιοχή, που οριοθετείται από τις οδούς: διασταύρωση Βενιζέλου με Λ. Νίκης – Βενιζέλου – Αγίου Δημητρίου – Λαγκαδά – Αγ. Πάντων – Μοναστηρίου – Ιωάννου Κωλέττη – 26ης Οκτωβρίου – Ναυάρχου Κουντουριώτη – Λ. Νίκης μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου, καθώς και στο πλακόστρωτο της παραλίας που περικλείεται από τις οδούς Ι. Δραγούμη και Ε. Βενιζέλου.
Σημειώνεται ότι από την παραπάνω οριοθετούμενη περιοχή εξαιρείται ο χώρος, της οδού Καζαντζάκη 4, μέχρι του σημείου που η εν λόγω οδός τέμνεται με την 26ης Οκτωβρίου.
Η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει τη διοργάνωση συγκέντρωσης, στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά μετά την απαγόρευση ανακοινώθηκε ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Καζαντζάκη.

Πορείες από το πρωί

Το πρωί, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βελλίδειο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόϊκας, πραγματοποίησαν πορεία με στόχο να φθάσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο και να διαμαρτυρηθούν. 
Όμως, δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν παραταχθεί στο ύψος της πλατείας του Λευκού Πύργου, τους εμπόδισαν, τοποθετώντας κάθετα στο δρόμο κλούβες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προς στιγμή μικροένταση. Τελικά, οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί αποχώρησαν από το σημείο ύστερα από λίγη ώρα.
Παράλληλα, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, ομάδα κατόχων κρατικών ομολόγων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, απέναντι από την κεντρική είσοδο της έκθεσης, άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από πρωτοβάθμια σωματεία και στην Πάτρα.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook