Πρώτη ενημέρωση: 11:41
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. 
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο κ. Γρηγόρης Πασπάτης, που προτάθηκε από το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, επικεφαλής της παράταξης της πλειοψηφίας, «Δύναμη Πολιτών». Στη διαδικασία ψήφισαν 47 δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Πασπάτης έλαβε 34 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 13 λευκά ψηφοδέλτια. 
Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε η κ. Μαρία Ξυλούρη- Ξημέρη, που προτάθηκε από τον κ. Γιάννη Κουράκη, επικεφαλής της παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «Ανοιχτοί Ορίζοντες». 
Στη διαδικασία ψήφισαν 48 δημοτικοί σύμβουλοι, η κ. Ξυλούρη εκλέχτηκε στην τρίτη ψηφοφορία λαμβάνοντας 14 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 33 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Το ίδιο αποτέλεσμα υπήρξε και στις δύο ψηφοφορίες που προηγήθηκαν. 
Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδείχθηκε ο κ. Αριστείδης Αθανασάκης, που προτάθηκε από τον κ. Ηλία Λυγερό, επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη παράταξης, «Ενεργοί Πολίτες». Ψήφισαν 48 δημοτικοί σύμβουλοι, ο κ. Αθανασάκης έλαβε 34 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 14 λευκά ψηφοδέλτια.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε στο ξεκίνημα της διαδικασίας: «Ως Δύναμη Πολιτών, δηλώνουμε ότι θα είμαστε συναινετικοί προς όλους. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, γιατί χωρίς αυτή δεν θα πετύχουμε». 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Λαμπρινός, αναφέρθηκε στην εκλογή του κ. Πασπάτη, σημειώνοντας πως ψηφίστηκε και από δημοτικούς συμβούλους πέραν της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» και τόνισε: «Το φορτίο που αναλαμβάνουμε είναι βαρύ. Απαιτείται η συμβολή όλων και κυρίως των δημοτών. Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα παρουσία μας στο δήμο, τονίζω ότι θα δουλέψουμε προς όφελος των δημοτών και της πόλης». 
Να σημειωθεί πως υπήρξε και ένταση όταν ο επικεφαλής της παράταξης της \”Λαικής Συσπείρωσης\” κ.Συντυχάκης, ζήτησε τον λόγο, ο οποίος δεν του δόθηκε καθώς η σημερινή διαδικασία προβλέπει μόνο την εκλογή του προεδρείου και όχι τοποθετήσεις και ομιλίες.

Εκλογή επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Με διαπαραταξιακή συνεννόηση έγινε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχτηκαν τακτικά μέλη από την παράταξη της πλειοψηφίας: Νεκτάριος Ανδρεαδάκης, Στυλιανή Αρχοντάκη –Καλογεράκη, Μηνάς Καπετανάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Λυγεράκης και Νίκος Φακουρέλης. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: Δημήτρης Αγαπάκης, Γρηγόρης Μακαρώνας, Ηλίας Λυγερός και Μιχάλης Κασαπάκης.
Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν: Garancini Zan- Andrea, Πλερωνάκη Μυρωνία, Τσαπάκης Γιάννης, Γιαλυτάκης Νίκος, Σισσαμάκης Ευάγγελος και Καλέμπουμπας Γιάννης.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τακτικά μέλη εκλέχτηκαν από την παράταξη της πλειοψηφίας: Πέτρος Ινιωτάκης, Αντώνης Κουμπενάκης, Μυρωνία Πλερωνάκη, Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, Γιάννης Τσαπάκης και Εμμανουήλ Χαιρέτης. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: Ανδρέας Κυπραίος, Γιάννης Ψαρράς, Γιώργος Μανδαλάκης και Μανόλης Συντυχάκης.
Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν: Στυλιανή Αρχοντάκη- Καλογεράκη, Γιώργος Καραντινός, Γιάννης Ρασούλης, Μαρίνος Μερονιανάκης, Αριστείδης Αθανασάκης και Μόνα Αμανατίδου.

Εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΕΔΚ

Με την εκλογή των αντιπροσώπων του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την παράταξη της πλειοψηφίας «Δύναμη Πολιτών» εκλέχτηκαν 17 αντιπρόσωποι που είναι: Γιάννης Αναστασάκης, Στυλιανή Αρχοντάκη- Καλογεράκη, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, Γιώργος Βουρεξάκης, Gian Andrea Garancini, Πέτρος Ινιωτάκης, Μαρία Καναβάκη, Γιώργος Καραντινός, Χάρης Μαμουλάκης, Γιάννης Ξυλούρης, Γρηγόρης Πασπάτης, Μαρίνος Παττακός, Γιάννης Ρασούλης, Μανόλης Σαλούστρος, Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, Νίκος Φακουρέλης και Μανόλης Χαιρέτης.
Από την παράταξη «Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες» εκλέχτηκαν: Γιάννης Κουράκης, Δημήτρης Αγαπάκης, Νίκος Γιαλυτάκης, Στρατής Δαγκωνάκης, Ανδρέας Κυπραίος, Μαρία Ξυλούρη- Ξημέρη και Βαγγέλης Σισσαμάκης.
Από την παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» εκλέχτηκαν: Ηλίας Λυγερός, Μαρία Καλουδιώτη και Αριστείδης Αθανασάκης.
Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέχτηκε ο Μανόλης Συντυχάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook