Στα 129 ανέρχονται τα κενά εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων στη β΄βάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου μετά και τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν, παραμένουν κενά σε 21 ειδικότητες εκπαιδετικών.

Ακολουθεί ο πίνακας της ΕΛΜΕ Χανίων που παρουσιάζει την εικόνα στα κενά.

\"\"

Εντωμεταξύ με προβλήματα καταγγέλουν οτι αρχίζει η σχολική χρονιά και ο συλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

\”Την εβδομάδα αυτή χιλιάδες μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία και είναι άγνωστο ακόμη πως θα καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς για ακόμη μια χρονιά η κυβέρνηση, υλοποιώντας την νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν πραγματοποίησε κανένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού, αφήνοντας ακάλυπτες χιλιάδες οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησαν συνολικά, λόγω συνταξιοδότησης, 9.000 εκπαιδευτικοί και στη θέση τους έχουν διοριστεί μόνο 278, αναλογία 1/ 32. Κατά συνέπεια στο χώρο της εκπαίδευσης δεν τηρείται ούτε η αρχική μνημονιακή δέσμευση για μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ούτε η μεταγενέστερη του μεσοπρόθεσμου για μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Στο Ρέθυμνο οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι περίπου 150 από τις οποίες οι 70 περίπου είναι κενές οργανικές θέσεις.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου απαιτούμε:

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς Εκπαιδευτικών για την κάλυψη ΟΛΩΝ των οργανικών θέσεων.
• Την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών θέσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Τη σύσταση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα (οργανικές θέσεις ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία ΕΑΕΠ).
Στα πλαίσια της “διαχείρισης” του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα, παρατηρούμε την απαράδεκτη τάση για μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις οργανικές τους θέσεις και τον περιορισμό των αποσπάσεων των μονίμων σε κενές θέσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτά τα κενά έχουν ζητηθεί να είναι για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Καταγγέλλουμε επομένως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που με εγκύκλιο, που απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σχετικά με τη λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων δείχνει πως γι’ άλλη μια σχολική χρονιά προσπαθούν με αλχημείες και υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων να καλύψουν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους.

Σύμφωνα με τις 2 τελευταίες εγκυκλίους:

• Για τα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ), η εγκύκλιος αναφέρει ότι το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ70 (δασκάλων) και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων! Αυτό σημαίνει πως ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα με ότι αυτό συνεπάγεται παιδαγωγικά.
• Δίνει προτεραιότητα στους μαθητές των Α’, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων και στην ουσία αφήνει έξω του μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄. Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές αντιμετωπίζονται ξανά ως αριθμητικά δεδομένα.
• Για τα ολοήμερα τμήματα των κλασικών σχολείων αναφέρει την τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, ακόμα και αν έχουν πολλούς μαθητές και αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των πρωινών τμημάτων, μέσω ΕΣΠΑ και όχι με κάλυψη από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Η απόφαση αυτή, όπου εφαρμοστεί κατά γράμμα, οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων και νέες «τεχνητές» υπεραριθμίες στα σχολεία. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των Εκπαιδευτικών.
Ως Σύλλογος ζητάμε την ανάκληση των εγκυκλίων από το υπουργείο παιδείας\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook