«Πρωτοφανή» εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η νεότερη συμφωνία που διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. 

Οι ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι η παρέμβαση αυτή εξετάζεται για τους τομείς της είσπραξης φόρων και της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέων δανείων διάσωσης προς την Αθήνα. 

Επικαλούμενη συμμετέχοντες στις συζητήσεις η εφημερίδα προσθέτει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να αποδεχθούν εκούσια την παράταση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών της Αθήνας. Προβλέπεται δε και νέος γύρος μέτρων λιτότητας. 

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το μισό ποσό από τα 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να συγκεντρωθεί χωρίς δάνειας, από τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας και από την αλλαγή στο πρόγραμμα αποπληρωμών του χρέους. 

Το δημοσίευμα τονίζει αυξάνονται οι πιέσεις ότι η όποια συμφωνία να έχει επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του ΔΝΤ να παρακρατήσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

skai.gr