Ελπίδες δημιουργεί στην επιστημονική κοινότητα η ανακοίνωση ότι έγινε η πρώτη επιτυχής δοκιμή εμβολίου κατά του Έμπολα σε μαϊμούδες.

Το εμβόλιο προσέφερε "μακρόχρονη ανοσία" κατά του Έμπολα στις μαϊμούδες, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το τελευταίο βήμα προτού δοκιμαστεί επιτυχώς φαρμακευτική φόρμουλα σε ανθρώπους.

Η ανοσία που επιφέρει το εμβόλιο διαρκεί για τουλάχιστον 10 μήνες ανακοίνωσαν οι ειδικοί του US National Institutes of Health.

Φέτος έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη έξαρση του ιού που έχει σημειωθεί ποτέ και ήδη η Αφρική μετρά περισσότερα από 2.000 θύματα.

Μια από τις φόρμουλες που βρίσκονται υπό δοκιμή περιέχει συστατικά του ιού Έμπολα από το στέλεχος που προσβάλλει τους χιμπατζήδες. Το εμβόλιο δημιουργεί σταδιακά αντισώματα που δημιουργούν τελικά ανοσία.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, χορηγήθηκε το εμβόλιο σε μια 39χρονη καθώς οι φαρμακευτικές πήραν το πράσινο φως για δοκιμή σε ανθρώπους.

Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στο εμβόλιο καθώς φαίνεται αποτελεσματικό μόνον για διάστημα 10 μηνών.

healthpro.gr