Στο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά Κανακάκη στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, όπου η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τίμησε την τέχνη της κεραμικής του Θραψανού, του μεγαλύτερου κέντρου παραγωγής κεραμικών της Κρήτης, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα. 
Tο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά – Κανακάκη, στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και οίκημα (δωρεές της οικογένειας Παρλαμά) και ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988.
Οι Συλλογές του Μουσείου είναι θεματικά διαρθρωμένες (πατητήρι, ρακοκάζανο, φούρνος, αγροτικά εργαλεία, κρητικό σπίτι, σιδεράδικο, βαρελάδικο, μαραγκούδικο, ελαιοτριβείο, υφαντά και εργαλεία υφαντικής), με άξονα την ύπαιθρο της Κρήτης και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι. Το 2011, μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση (Π.Ε.Π. Κρήτης), το Μουσείο απέκτησε πτέρυγες υφαντικής με υφαντά από τις Συλλογές της Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη. 
Η διαδρομή της αγγειοπλαστικής τέχνης του Θραψανού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Παρουσιάζεται αρχικά με τη μορφή της «βεντέμας», από τη βενετσιάνικη λέξη «vendemmis» που σημαίνει συγκομιδή. Ήταν η οργανωμένη εποχική (Μάιος-Σεπτέμβριος) μετακίνηση των αγγειοπλαστών-«βεντεμάρηδων» του Θραψανού σε διάφορα σημεία της Κρήτης, μέχρι και τη δεκαετία του 1960. 
Στη βεράντα του πρώτου επιπέδου του Αγροτικού Μουσείου, εκτός από τα κεραμεικά της μόνιμης Συλλογής -γλάστρες, λεκανίδες, λαδοπίθαρα με στενό στόμιο, χαμηλότερα και φαρδύτερα πιθάρια εναποθήκευσης σιτηρών, «φρασκιά» μελισσοκόμων, κουρούπια για τα τρόφιμα κ.ά. που εκτίθενται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αντιπροσωπευτικές σύγχρονες χρηστικές δημιουργίες των εργαστηρίων του Θραψανού, με τη συνοδεία απαλής τοπικής μουσικής, αλλά και κερασμάτων φροντισμένων από την κυρία Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη.
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από τους διοίκηση του Μουσείου. Όπως τόνισε: «Μία αξιέπαινη προσπάθεια από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών που τιμά την τέχνη της κεραμικής του μεγαλύτερου κέντρου παραγωγής κεραμικών της Κρήτης, του Θραψανού. Αξιόλογα εκθέματα, που παρουσιάζονται στον επισκέπτη σε μια πολύ όμορφη διαδρομή στο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά, έναν πολιτιστικό χώρο φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook