Δέος σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η ανακάλυψη των Καρυάτιδων στον τύμβο Καστά με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στα νέα αυτά ευρήματα, καθώς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «ξετύλιγμα» του θησαυρού της Αμφίπολης.

Το δίκτυο ABC News της Αυστραλίας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτεταμένο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Έξοχα αγάλματα της αλεξανδρινής περιόδου ανακαλύφθηκαν να φυλούν την είσοδο αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη", ενώ κάτω από την φωτογραφία του προσώπου της ανέπαφης Καρυάτιδας ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ευρημάτων."Ο πυρετός ανεβαίνει με την ανακάλυψη εξαιρετικών αγαλμάτων σε αρχαίο ελληνικό τάφο", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρoνική σελίδα του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου France 24, το οποίο αναφέρεται στο ότι η πιθανότητα ο τάφος να παραμένει ανέπαφος κερδίζει έδαφος.


"Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα γυναικεία αγάλματα καθώς με αργούς ρυθμούς εισχωρούν στον τάφο της αλεξανδρινής περιόδου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην βορειο-ανατολική Ελλάδα", γράφει η βρετανική Telegraph, η οποία φιλοξενεί επίσης εκτενή περιγραφή των δύο Καρυάτιδων αλλά και της μέχρι σήμερα πορείας των ερευνών.Η μία Kαρυάτιδα άθικτη, η άλλη... ολοκληρωτικά απούσα

Ωστόσο αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως από τις δύο πανέμορφες Καρυάτιδες, η μία σώζεται ακέραια και ατόφια, ενώ από την δεύτερη λείπει τελείως το πρόσωπο.

Η άθικτη Καρυάτιδα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η άθικτη Καρυάτιδα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έσπευσε να δώσει την δική της ερμηνεία, η οποία μάλλον... απομακρύνει τα σενάρια σύλλησης του τάφου. Τουλάχιστον επί του παρόντος.

Δέος προκαλούν οι Καρυάτιδες - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Δέος προκαλούν οι Καρυάτιδες - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η κυρία Μενδώνη, λοιπόν, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στο mega, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η απουσία μέρους του προσώπου της μίας Καρυάτιδας, οφείλεται σε γήρανση των υλικών και όχι σε αρπαγή τμημάτων των αγαλμάτων από τυμβωρύχους αρχαιοκάπηλους.

Η Καρυάτιδα που προκαλεί ερωτήματα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η Καρυάτιδα που προκαλεί ερωτήματα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Ακόμη χαρακτήρισε την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που έχουν εντυπωσιάσει την διεθνή κοινότητα και τους αρχαιολόγους, ως ένα επιπλέον χαρακτηριστικό για την σημαντικότητα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.


newsit.gr