Σε σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η μείωση της εισφοράς θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και θα είναι της τάξης του 30% ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 20% επιπλέον. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή κατάργηση του μέτρου έως το τέλος του 2016.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απίογευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα

Με το βλέμμα στο Eurogroup εν αναμονή της Τρόικα

Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις και σε άλλους τομείς έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, ενώ, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

Εκεί δεν αποκλείεται να γίνει αποτίμηση των συζητήσεων του Παρισιού όσο και συζήτηση για την έλευση της Τρόικα σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνονται πλέον στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και προσανατολίζονται στο να ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα κρίνει και τον ρυθμό μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ και ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ. Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πέρα από τις 72 δόσεις, που μπορούν να φτάνουν στις 100 για ειδικές περιπτώσεις, θα καταστεί δυνατό ένα γενναίο «κούρεμα» σε προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά και μείωση του επιτοκίου των δόσεων, που σήμερα ξεπερνά το 8%.

«Αγώνας δρόμου» γίνεται και για την κατάθεση της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ έως την Τετάρτη, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών και την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Στο επίκεντρο είναι η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα, το ύψος της οποίας δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί σε υπουργική Απόφαση. Όσον αφορά στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο είναι να περάσει όλη η μείωση των 12 λεπτών στον καταναλωτή και να μην «ψαλιδιστεί» στην αλυσίδα διακίνησης. Με δηλώσεις τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν, πάντως, ότι η μείωση στην τελική τιμή θα είναι 7 με 10 λεπτά το λίτρο.

iefimerida.gr