Ο κρατήρας που άφησε ο μετεωρίτης σε δασώδη περιοχή, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας.

Ο κρατήρας που άφησε ο μετεωρίτης σε δασώδη περιοχή, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Αβλαβή διέλευση δίπλα στη Γη πραγματοποίησε την Κυριακή προσφάτως ανακαλυφθείς αστεροειδής, που πέρασε από τον πλανήτη μας σε απόσταση ίση με εκείνη της τροχιάς των επικοινωνιακών δορυφόρων.

Εκτιμάται ότι προήλθε από τον αστεροειδή με την κωδική ονομασία 2014RC, που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη .

Σε απόσταση 40.000 χλμ.

Η NASA ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής, γνωστός με την κωδική ονομασία 2014RC, δεν απείλησε τη Γη, παρότι έφθασε σε απόσταση ενός δεκάτου από εκείνη της Σελήνης, δηλαδή περίπου 40.000 χλμ. από τη γήινη ατμόσφαιρα. Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι κινούνται συνήθως σε τροχιά 36.000 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

«Αν και το αστρικό αυτό σώμα δεν απείλησε τη Γη, ούτε και τους δορυφόρους, η πολύ κοντινή του διέλευση δημιούργησε σπάνια ευκαιρία για τους ερευνητές να το παρατηρήσουν από κοντά, μαθαίνοντας περισσότερα για τους αστεροειδείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA.

Με διάμετρο που έφθανε τα 18 μέτρα (περίπου όσο ένα αστικό λεωφορείο), ο αστεροειδής 2014RC δεν ήταν αρκετά φωτεινός ώστε να είναι ορατός με γυμνό μάτι, αν και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το φαινόμενο χάρη στα τηλεσκόπιά τους.

Ο 2014RC είναι λίγο μικρότερος από εκείνον που εξερράγη πέρυσι πάνω από το Χελιαμπίνσκ της ρωσικής Σιβηρίας, με διάμετρο 29 μέτρων. Το ωστικό κύμα από τη συντριβή του αστεροειδούς στο Χελιαμπίνσκ είχε ισχύ τριάντα φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα.

Από τη συντριβή του αστεροειδούς στο Χελιαμπίνσκ είχαν τραυματισθεί δεκάδες άνθρωποι, κυρίως από το σπάσιμο τζαμιών ως αποτέλεσμα του ωστικού κύματος.

Παρακολουθούνται 11.000

Τον «απρόσκλητο επισκέπτη» της Κυριακής εντόπισε στις 31 Αυγούστου ραδιοτηλεσκόπιο στο Τούσον της Αριζόνα. Η NASA παρακολουθεί αυτή τη στιγμή έντεκα χιλιάδες αστεροειδείς, των οποίων η τροχιά βρίσκεται σχετικά κοντά σε εκείνη της Γης.

Στο μεταξύ, ανησυχία σε συνοικία των προαστίων της Μανάγκουα στη Νικαράγουα προκάλεσε η συντριβή μικρού μετεωρίτη σε δασώδη περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας την Κυριακή.

Βάθος 5 μέτρων

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ροζάριο Μουρίγιο, επιβεβαίωσε την είδηση, εκτιμώντας ότι ο μετεωρίτης προήλθε από τον αστεροειδή 2014RC, που πραγματοποίησε κοντινή διέλευση στη Γη.

Ο μετεωρίτης άφησε κρατήρα ακτίνας δώδεκα μέτρων και βάθους πέντε μέτρων, ενώ οι Αρχές πραγματοποιούσαν εκσκαφή για τον εντοπισμό θραυσμάτων του.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook