Προχωρούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του φυσικού αερίου, καθώς εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν “κλείσει” βασικές εκκρεμότητες, όπως ο τρόπος διενέργειας δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) και το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών.

Με το “άνοιγμα” της ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν από το 2015 να διαμορφώνουν χαμηλότερα ίσως και από τη ΔΕΗ τιμολόγια πώλησης ρεύματος προς τους καταναλωτές, καθώς με την υιοθέτηση των ΝΟΜΕ θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν μέσα από καθορισμένη τιμή εκκίνησης να αγοράζουν ενέργεια από λιγνίτη και νερό.

Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου, μπορεί και την επόμενη εβδομάδα να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα περιέχει τις λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), με τα ανταλλάγματα που θα εισπράξουν ως αποζημιώσεις. Οι τρεις ΕΠΑ θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 να «σπάσουν» στα δύο, χάνοντας πλέον το μονοπώλιο που μέχρι σήμερα.

ΑΔΜΗΕ και διασύνδεση νησιών μετά από είκοσι χρόνια

Παράλληλα, σε πολύ καλό δρόμο είναι ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ, το διαχειριστή του συστήματος. ύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των υποψηφίων έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο και όλοι εμφανίζονται θερμοί διεκδικητές του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι έντονος, οι συμμαχίες αναπόφευκτες κάτι που, σύμφωνα με τους εκτιμητές, θα έχει και θετικές συνέπειες στο τίμημα. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να κατατεθούν γύρω στον Οκτώβριο και η συνολική του ξία του έχει αποτιμηθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Επομένως, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα φέρει στην ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και μαζί με τα έσοδα από την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” θα αποκομίσει το ποσό της τάξης των 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις επενδυτές που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι: 1. η Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd (Σύμπραξη Διαχειριστή ηλεκτρικού συστήματος Βελγίου, ασφαλιστικού ταμείου Αυστραλίας), 2. Public Sector Pension Investment Board (ασφαλιστικό Ταμείο Καναδά), 3. State Grid International Development Limited (Κινεζική εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου), 4. TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni (Ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύου).

Πολύ καλό νέο είναι πως μετά από είκοσι χρόνια προχωρά η διαδικασία του διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, που προωθεί ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού . Η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων κοινοπραξιών για τα τέσσερα υποέργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα- αφού πρώτα έλαβαν και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου 15νθημερου του Σεπτεμβρίου.

Τα νησιά είναι η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος, και μέσω του τελευταίου νησιού θα τροφοδοτείται η Νάξος, η Αντίπαρος και οι Μικρές Κυκλάδες. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη απόπειρα σύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία προ εικοσαετίας ανακόπηκε από το ΣτΕ μετά από προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους.

Πως, τι, γιατί

Στο υπουργείο Ενέργειας γίνονται συνεχείς συσκέψεις με την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς αυτή την περίοδο το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για δεύτερη φορά και αναμένεται, σύμφωνα με τις προθεσμίες, μέχρι τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί, ώστε τον Οκτώβριο να το παραλάβει η κυβέρνηση και ύστερα να σταλεί προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της EE, την τρόικα και στο τέλος να θεσμοθετηθεί από τη Βουλή. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για το σχέδιο ΝΟΜΕ είναι πως θα ορίζεται η τιμή και ποια θα είναι η τιμή αγοράς.

Φιλοδοξία είναι τον Φεβρουάριο να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού με την υλοποίηση αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ , η οποία δια διαρκέσει περί τα δύο χρόνια. Επίσης, αναμένεται στο επόμενο τετράμηνο η ΡΑΕ να ενισχύσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, με βήματα προς την διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος και της επάρκειας ισχύος, καθώς θα δημιουργηθούν νέοι μηχανισμοί που θα αμείβουν τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για το κόστος που δαπανούν, για αποφυγή των μπλακ άουτ.

Στόχος είναι η μείωση των τιμολογίων στους καταναλωτές, με την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού κλάδου, τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στον ηλεκτρισμό. Με τις αλλαγές που προωθούνται στη λιανική φυσικού αερίου, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή διαφορετικού από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, που έχουν σήμερα το μονοπώλιο, ενώ τα δίκτυα θα διαχωριστούν από την εμπορική λειτουργία. Ως αντάλλαγμα για την πρόωρη κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος διάθεσης φυσικού αερίου των ΕΠΑ εξετάζεται η χρονική ή γεωγραφική επέκταση των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των δικτύων.

Σχετικά, με το ΝΟΜΕ εφόσον όλοι οι προμηθευτές θα έχουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες αναμένεται να εκλείψουν οι περιπτώσεις όπου θα είναι δυνατή η αποκόμιση υπερκέρδους από τη χρήση των προϊόντων αυτών. Στόχος είναι οι καταναλωτές να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές και νέες υπηρεσίες που είναι συνήθως αποτελεσματικότερες .

Σήμερα, η ΔΕΗ στη λιανική κατέχει μερίδιο 98% στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και το 96% στη μέση τάση (επιχειρήσεις). Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές εκτιμάται ότι θα κατέχουν διψήφιο μερίδιο αγοράς στη λιανική και το υπόλοιπο κομμάτι θα το μοιράζονται, ανάλογα με το δυναμικό τους, οι δύο μεγάλες εταιρείες, η ΔΕΗ και η μικρή ΔΕΗ.

Επίσης, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα μέτρα που έλαβε η ΡΑΕ στο διάστημα Ιουλίου 2013 – Ιανουαρίου 2014 αφορούσαν την κατάργηση μηχανισμών που ενίσχυαν τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτικών. Αυτά είχαν ληφθεί σε μία προσπάθεια να ανοίξει ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι να προχωρήσει η πλήρης αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αλλά και να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες της φθηνής υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας.

Τα μέτρα που ίσχυαν και καταργήθηκαν κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα ήταν το περιθώριο 10% επί του μεταβλητού κόστους που προβλεπόταν στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και ο “κανόνας του 30%” αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής προσφορών κάτω του κόστους από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για το 30% της ισχύος τους. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο σε πρόσφατο άρθρο του το όφελος που αποκόμισε η ΔΕΗ είναι ετησίως στα 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό βγαίνει από το ό,τι στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα η εξοικονόμηση κόστους για τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση το ποσό υπολογίζεται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ό,τι η κατάργηση των διαφόρων μηχανισμών είχε σαν σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί περισσότερος “χώρος” στη διάθεση ρεύματος από τις φθηνότερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook