Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  τεχνική συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιτάχυνση των απορροφήσεων των έργων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να μην χαθούν τα κονδύλια και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χτυπάμε μαζί με τον κ. Αρναουτάκη το καμπανάκι του κινδύνου διότι την μάχη της ένταξης των έργων την δώσαμε και νομίζω ότι την έχουμε επιτύχει. Το στόχο της απορρόφησης πρέπει να δώσουμε, διότι η απορρόφηση πρέπει να διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Στόχος δικός μου και του κ. Αρναουτάκη είναι από τώρα να τρέξουμε όλοι, διότι οι διαδικασίες πληρωμής είναι χρονοβόρες». 
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Μαρία Κασωτάκη, τα στελέχη της Μπαλαντινάκης Ιωάννης, Παπαδάκη Μιράντα, Κυρίτση Αναστασία, Σπηλιωτάκης Ιωάννης, οι Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες των Δικαιούχων, καθώς και οι εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν την ευθύνη κατασκευής των εν λόγω έργων.
Λόγω έκτακτης συνάντησης στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού κ.Παύλο Γερουλάνο, στο πλαίσιο του αιτήματος του ΟΦΗ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Καρούντζος ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια εμπεριστατωμένη συνάντηση με την Διαχειριστική Αρχή και διαπιστώσαμε τα εξής :
Γίνονται μεγάλες και σε ευρεία κλίμακα εντάξεις έργων, όμως οι τελικοί δικαιούχοι παρόλο που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ένταξης πολλών έργων – πέρα από το θέμα των απαλλοτριώσεων που είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να το ελέγξει κανείς παρά μόνον οι βασικές λειτουργίες που γίνονται σε άλλα επίπεδα του κράτους – από κει και πέρα υπάρχουν πάρα πολλά έργα τα οποία έχουν ενταχθεί εδώ και ένα χρόνο, έργα που αφορούν Δήμους, έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει.
Ταυτόχρονα υπάρχει και μια πληθώρα έργων τα οποία ναι μεν έχουν ενταχθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Χτυπάμε μαζί με τον κ. Αρναουτάκη το καμπανάκι του κινδύνου διότι την μάχη της ένταξης των έργων την δώσαμε και νομίζω ότι την έχουμε επιτύχει. Το στόχο της απορρόφησης πρέπει να δώσουμε, διότι η απορρόφηση πρέπει να διπλασιαστεί από πέρυσι που έκλεισε 31 Δεκεμβρίου του 2010 και οι στόχοι που βάζει το υπουργείο είναι πάρα πολύ υψηλοί. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει υστέρηση». 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρούντζος, « δεν είναι θέμα της Διαχειριστικής Αρχής, είναι θέμα των τελικών δικαιούχων , είναι θέμα του επαγγελματικού κόσμου που ενεργοποιείται γύρω από τις εν λόγω εργολαβίες. Να επιταχύνουν τις διαδικασίες έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαφορετικά και η Κρήτη και η Ελλάδα θα χάσει αρκετούς πόρους». 
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ο κ. Καρουντζος σημείωσε : «Πιστεύω ότι η Κρήτη με μια γρήγορη διαδικασία που έκανε από πέρυσι μέχρι και σήμερα στο θέμα των εντάξεων, εάν δοθεί λίγη ουσιαστική προσοχή θα έχει και υψηλό βαθμό απορρόφησης τέλος του 2011 και θα μπορέσει να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μου , του κ. Αρναουτάκη και της Περιφέρειας Κρήτης. 
Από τώρα πρέπει να τρέξουμε όλοι διότι οι διαδικασίες πληρωμής είναι χρονοβόρες. Η απορροφητικότητα έκλεισε πέρυσι μαζί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλο το πακέτο χρηματοδότησης περίπου στα 85 εκ. ευρώ. Πρέπει να αυξήσουμε αυτήν την διαδικασία απορρόφησης και στο σύνολο του Προγράμματος, θα πρέπει να ξεπεράσει το Πρόγραμμα το 35%. Μιλάμε στην ουσία για διπλασιασμό της απορρόφησης που υπήρχε στο τέλος του 2010».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook