Σε επτά ημέρες από σήμερα θα εκδικαστούν στα έδρανα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι υποθέσεις που θα καθορίσουν σε ένα βαθμό την εξέλιξη του έργου της εγκατάστασης των δεξαμενών καυσίμων της Εταιρείας Μαμιδάκη στη Σούδα.

Οι δικηγόροι του Δήμου Χανίων έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια ημέρα δύο υποθέσεις, οι οποίες ανάλογα με την έκβαση ίσως και να κρίνουν το μέλλον της επένδυσης, η οποία να σημειωθεί ότι προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, αφού πήρε τον περασμένο μήνα και την έγκριση για ένταξη της στον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά ωστόσο έχει ακόμα μερικές εκκρεμείς διαδικασίες να ολοκληρώσει.

Η πρώτη εκδίκαση αφορά σε προσφυγή του πρώην Δήμου Σούδας που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης Σουφλιά που αποχαρακτηρίζει 500μ του πρώην Εθνικού δρόμου και τον «μετατρέπει» από τριτεύον εθνικό δίκτυο σε δημοτική οδό.

Αν κερδίσει ο Δήμος Χανίων, τότε ο δρόμος θα χαρακτηριστεί ξανά εθνικό δίκτυο, κάτι που θα δυσκολέψει την υλοποίηση του έργου, αφού η νομοθεσία είναι πιο αυστηρή στο να δώσει άδεια πρόσβασης στο χώρο που προβλέπεται να γίνουν οι δεξαμενές καυσίμων.

Η δεύτερη προσφυγή, είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική αρχή και αφορούσε στην καταγγελία της απόφασης του πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιου Καρούντζου, με την οποία δόθηκε παράταση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πράξη πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το θέμα σχολίασαν ο κ. Γιάννης Περάκης Πρόεδρος του Δ.Σ. και τ. Δήμαρχος Σούδας, οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χανίων, ενώ οι κ.κ. Μ. Σκουλάκης και Α. Παπαδογιάννης δεν θέλησαν να τοποθετηθούν σε αυτήν την χρονική στιγμή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ζητήθηκε και η τοποθέτηση του Δημάρχου, ώστε να αποτυπωθεί και η επίσημη θέση του Δήμου Χανίων. Ο κ. Βάμβουκας δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Γιάννης Περάκης: \”Πιστός στις αρχές που υποστήριζα\”


«Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις ανησυχίες των κατοίκων σχετικά με την επιβάρυνση του κόλπου της Σούδας. Οι κάτοικοι και οι φορείς ακολουθούν με συνέπεια τις τότε θέσεις τους που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχουν ενημερωθεί ως προς τις εξελίξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενημερώνονται όμως οι φορείς καθώς υπάρχει σύλλογος και πρωτοβουλία κατοίκων που ασχολείται με αυτό το θέμα.

Δεν εκφράζω όλο το Δ.Σ. γιατί είμαι ένα μέλος του και έτυχε να είμαι και ο πρόεδρός του. Αυτό που μπορώ να πω εγώ με σιγουριά είναι οι δικές μου θέσεις πάνω στο θέμα. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο πρέπει για το θέμα (είτε για κάποια λεπτομέρειά του ή για κάποιο σημείο) να πάρει θέση το Δ.Σ., θα τεθεί κανονικά προς συζήτηση στο Δ.Σ. Εγώ θα υποστηρίξω τις θέσεις μου από τη θέση του απλού δημοτικού συμβούλου. Το Δ.Σ. αν κληθεί να πάρει κάποια απόφαση λόγω εξελίξεων, αυτό θα το αποφασίσει ως καινούριο όργανο.

Εγώ θα μείνω πιστός στις αρχές που υποστήριζα όσον αφορά στην επιβάρυνση του κλειστού κόλπου της Σούδας. Οι κάτοικοι έχουν ανησυχίες, ήδη η WWF έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται για τη μελέτη που έχει κάνει και αυτές τις ημέρες έχει συνεννοηθεί να κάνει κάποιες εκδηλώσεις όσον αφορά στην επιβάρυνση του κόλπου της Σούδας που αποτελεί σημαντικό πνεύμονα ζωής και ανάπτυξης της περιοχής».

Γιάννης Σαρρής: \”Να γίνει διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία\”


\”Οι επεμβάσεις που έχουν να κάνουν με μια λογική η οποία θα καθορίσει το μέλλον ενός τόπου για πάρα πολλές δεκαετίες, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται με πολύ σοβαρό τρόπο, προγραμματισμένα, τεκμηριωμένα. Επομένως, για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Πλατάνι θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει πρώτα και κύρια η Περιβαλλοντική μελέτη όπως πρέπει, να γίνει διαβούλευση με φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Πολυτεχνείο και γενικά με επιστημονικούς φορείς οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη άποψη για τέτοιου είδους ζητήματα κα πάνω απ’ όλα να γίνει συζήτηση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, να γίνει ακόμα και δημοψήφισμα. Ο πολίτης θα πρέπει να έχει λόγο για τις συνέπειες που θα έχει μια παρέμβαση, στον τόπο και στην καθημερινότητά του\”.

Νίκος Παπαντωνάκης: \”Να γίνουν οι εγκαταστάσεις εκεί όπου θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και δε θα βλάψουν το περιβάλλον\”


\”Μας ενδιαφέρουν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη κάποιων μονοπωλιακών ομίλων. Πάνω σ’ αυτό αγωνιζόμαστε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο ούτως ώστε πραγματικά να υπάρχουν μελέτες, να υπάρχουν σχεδιασμοί τέτοιοι αφού όμως πρώτα καθορίσουμε τη χρήση γης, αφού τελειώσει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ούτως ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις εκεί όπου θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και δεν θα βλάψουν το περιβάλλον\”.

Σεραφείμ Ρίζος: \”Οι επιχειρηματίες δεν νοιάζονται ούτε για τις θέσεις εργασίας.. Νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους\”


\”Θα ήθελα να ξεκινήσω τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της Σούδας που αντιδρούν στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στον κόλπο της Σούδας, έχουν απόλυτο δίκιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής της Σούδας. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι πρόκειται για μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της εγκατάστασης των δεξαμενών καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι είναι υποκριτικά και ψεύτικα. Οι επιχειρηματίες δεν νοιάζονται ούτε για τις θέσεις εργασίας ούτε για την τιμή των καυσίμων στην Κρήτη. Νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους. Είναι οι ίδιοι που πωλούν τόσο ακριβά τα καύσιμα. Είναι οι ίδιοι που κερδίζουν. Παρόμοια επιχειρήματα έχουμε ακούσει πολλές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ποτέ όμως δεν έγιναν πιο φτηνές οι υπηρεσίες γιατί έγιναν παραχωρήσεις στους επενδυτές. Αν θέλουμε να δούμε φτηνότερα καύσιμα πρέπει να μπει χέρι σε όλους αυτούς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τον χώρο του καυσίμου την ίδια στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά δε θα έχουν για ένα ακόμη χειμώνα τη δυνατότητα να έχουν επαρκή θέρμανση\”.

Ανοιχτό το θέμα της επίσημης θέσης του Δήμου Χανίων

Μετά από τις απαντήσεις του κ. Περάκη, των εκπροσώπων της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και την άρνηση του Δημάρχου να τοποθετηθεί αυτήν την χρονική στιγμή, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το ποιά θα είναι η επίσημη θέση και η στάση που θα τηρήσει η Δημοτική Αρχή.

Επιθυμεί ή όχι την κατασκευή των δεξαμενών στη Σούδα;

Υπάρχει συμφωνία απόψεων μέσα στην Δημοτική Ομάδα; 

Αν δεν επιθυμεί το έργο, τι ενέργειες θα κάνει ώστε να αποτρέψει την κατασκευή του για μην επιβαρυνθεί παραπάνω η περιοχή;

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook