Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των Λασιθιωτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο επίσημος εορτασμός της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20 – 30 Μαΐου 1867) παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και φορέων της Ανατολικής Κρήτης.

Η τελετή ξεκίνησε με την υποδοχή της Ιστορικής Εικόνας της Παναγίας. Η εικόνα χρονολογείται από την δεκαετία του 1830 και φέρει εμφανή τα ίχνη κακοποίησης από σπαθισμούς που δέχθηκε από τους Τούρκους το πρωί της 21ης Μαΐου 1867, πρώτη ημέρα της Ιστορικής Μάχης του Λασιθίου.

Η εικόνα που απεικονίζει ένθρονη τη Θεοτόκο με τον Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, προέρχεται από το τέμπλο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ψυχρού και μεταφέρθηκε στον χώρο της τελετής αφού προηγουμένως περιηγήθηκε στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου συνοδεία έφιππων Κρητικών του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Αλόγου (ΠΑΣΥΦΑ).

Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους πολιτικούς εκπροσώπους αλλά και από τις στρατιωτικές και λοιπές αρχές του νομού και εκπροσώπους εφεδροπολεμικών οργανώσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεκέρογλου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Δοξαστάκης Ζαχαρίας, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μιχάλης Περισυνάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου Μιχάλης Σγουρός, ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Κουνενός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Μανόλης Κλώντζας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Λασιθίου κ. Μανόλης Χρονάκης, ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγ. Νικολάου κ. Μανόλης Μανιδάκης, ο Υποδιοικητής Φρουράς Λασιθίου Σμήναρχος κ. Βασίλης Χατζής, ο Εκπρόσωπος της Λιμενάρχη Αγ. Νικολάου κ. Γιάννης Παπαφραγκάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από το Λασίθι και το Ηράκλειο.

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ευχαριστεί τον Μητροπολίτη μας για την στήριξη και την παρουσία του καθώς και όλους πολιτικούς εκπροσώπους και αρχών που μας τίμησαν, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψυχρού για την προετοιμασία της εικόνας και την συνολική συνδρομή του, τα μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Αλόγων (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α) για την μεταφορά της εικόνας από το Ψυχρό και την περιφορά της στα χωριά του Οροπεδίου έως το «Άλσος Ελευθερίας» όπου έγιναν οι εκδηλώσεις .

Με την παρουσία τους μας τίμησαν η χορευτική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας, ο βιολάτορας κ. Βαρδάκης Βαγγέλης και ο λαουτιέρης κ. Λαμπράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook