Η Jaguar παρουσίασε το νέο μεσαίων διαστάσεων πισωκίνητο sedan μοντέλο της στο Λονδίνο, πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο Paris Auto Show τον Οκτώβριο. Το όνομά του είναι Jaguar XE και με αυτό η εταιρεία θέλει να μπει σφήνα στο γερμανικό premium «κατεστημένο» της κλάσης.

Η αισθητική του νέο πονήματος των ανθρώπων της Jaguar, αντλεί την έμπνευσή της από την μεγαλύτερη Jaguar XF, με προεξάρχοντα χαρακτηριστικά της μορφής της να αποτελούν η τύπου coupe γραμμή της οροφής και η κοντή ουρά. Το μήκος της ΧΕ ανέρχεται σε 4.672 χλστ., το πλάτος σε 1.850 χλστ. και το ύψος σε 1.416 χλστ., ενώ το μεταξόνιό της εκτείνεται στα 2.835 χλστ.

Η ΧΕ, αποτελεί το πρώτο μοντέλο της Jaguar που στήθηκε πάνω στη νέα αρχιτεκτονική της εταιρείας. Αυτό που την διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό της είναι πως στη δομή της χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο σε ποσοστό 75%, γεγονός που επέτρεψε στο βάρος της να κρατηθεί στα 1.474 κιλά. Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού (καπό, οροφή, πόρτες και προφυλακτήρες) είναι αλουμινένιο, ενώ το πάτωμα είναι φτιαγμένο από ατσάλι. Επιπλέον, με συντελεστή Cd 0.26, η ΧΕ είναι το πιο αεροδυναμικό saloon μοντέλο που έφτιαξε ποτέ η Jaguar. Άλλη μια πρωτιά της ΧΕ είναι πως διαθέτει ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης.

\"\"

Η σχεδίαση του εσωτερικού της ΧΕ μοιάζει με την αντίστοιχη της καμπίνας της F-Type, ειδικά στο ταμπλό και στον πίνακα οργάνων. Οι άνθρωποι της Jaguar τοποθέτησαν το νέο infotainment σύστημά τους, το InControl, το οποίο φέρει οθόνη αφής 8 ιντσών και συνδέεται με smartphone, μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να ελέγξει πολλές λειτουργίες του οχήματος.

Η Jaguar επέλεξε την XE για να παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα γενιά Ingenium κινητήρων της, με το 2λιτρο turbo diesel μοτέρ των 4 κυλίνδρων να έχει ισχύ 163 ίππων και ροπή 349 Nm. Η κατανάλωση που «υπόσχονται» οι Βρετανοί είναι μόλις 3,8 λτ./100 χλμ., με τις εκπομπές CO2 να βρίσκονται στα 99 γρ./χλμ.

Το δεύτερο μηχανικό σύνολο που ανακοίνωσε η Jaguar είναι το 3λιτρο V6 turbo μοτέρ της F-Type. Αποδίδει 340 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 450 Nm στις 4.500 σ.α.λ., ενώ τα επίπεδα κατανάλωσης βενζίνης και εκπομπών CO2 βρίσκονται στα 8,3 λτ./100 χλμ. και στα 194 γρ./χλμ., αντίστοιχα. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, με το 0-100 χλμ./ώρα να πραγματοποιείται σε 5,1 δλ. και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Στο μέλλον, αναμένεται να υπάρξουν και τετρακίνητες εκδόσεις, αλλά και εκδοχές που θα εξοπλίζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων μετάδοσης.

Η Jaguar XE θα αρχίσει την ευρωπαϊκή της εμπορική «καριέρα» στο πρώτο μισό του επόμενου έτους, ενώ το 2016 θα διασχίσει και τον Ατλαντικό. Οι τιμές της στην Αγγλία θα ξεκινούν από τις 27.000 λίρες (31.645 ευρώ).

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook