Οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας στην κατεύθυνση ανάπτυξης των Ελληνογερμανικών σχέσεων – που έχουν καταγγελθεί ως μεθοδεύσεις για το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων – αποτελούν το αντικείμενο ενημερωτικής επίσκεψης η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο με την συμμετοχή δημοσιογράφων από Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και μελών του Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Τόπων και απο την Κρήτη.
Η επίσκεψη – από τις 8 έως τις 13 Σεπτεμβρίου – διοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με απώτερο στόχο να προωθήσει τις Γερμανικές πρωτοβουλίες για ίδρυση ενός \”Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας\” και της εκκίνησης, εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, του \”Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα\”.
Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας κ.Γκάουκ στην Αθήνα και στις οποίες ο Πρόεδρος της Ελλάδας κ.Κάρολος Παπούλιας, ουσιαστικά είχε απαντήσει λέγοντας πως: «Έθεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της. Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».
Επίσης το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων της χώρας, έχει καταγγείλει αυτές τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας ως «μεθοδεύσεις» και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκπρόσωποι των Μαρτυρικών Δήμων δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές τις ενέργειες της Γερμανίας, επιμένοντας στην εθνική διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου.
Πάντως το πρόγραμμα που οργανώθηκε από τους Γερμανούς, περιλαμβάνει επισκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, και συναντήσεις με δημοσιογράφους σε Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, με βασικό θέμα την «εικόνα» της Ελλάδας στην Γερμανία και το αντίστροφο.

Υφυπ.Εξωτερικών Γερμανίας: «Έχουν κλείσει οι αποζημιώσεις»

Χαρακτηριστικό του κλίματος στην Γερμανική κυβέρνηση, είναι και το ότι, την Τετάρτη το πρωί, οι Έλληνες συμμετέχοντες στην επίσκεψη, συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Michael Roth. 
Στην διάρκεια της συνάντησης και σε ερώτηση για το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ.Roth απάντησε: 
«Δεν θέλω να καλλιεργήσω ψεύτικες ελπίδες. Το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει και τα κονδύλια έχουν πληρωθεί».
Ουσιαστικά πρόκειται για την σταθερή κυβερνητική άποψη της Γερμανίας.
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή 13/9 με εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο επ\’ ευκαιρία της 10ης επετείου της υποτροφίας Bellevue Stipendium, της υπογραφής Δήλωσης Προθέσεως σχετικά με τη σύσταση ενός Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας και της εκκίνησης, εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου
Εξωτερικών, του Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αν και η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει ότι θα υπογραφεί στο Βερολίνο και η ίδρυση «Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα», καθησυχάζοντας τους δήμους και τα κόμματα που ανησυχούν στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η ίδρυση ενός τέτοιου Ταμείου αποτελεί την δικαιολογία και για την θεσμική άρνηση καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων.
Θα ακολουθήσει και νέα ενημερωτική επίσκεψη δημοσιογράφων από την Ελλάδα σε Βερολίνο και Βόννη στις αρχές Νοεμβρίου και πάλι με πρωτοβουλία του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπ.Εξωτερικών.
Πηγή: \”Τα Σελινιώτικα Νέα\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook