Το χάπι της επόμενης ημέρας λέγεται επίσης και επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης (στα αγγλικά emergency contraceptive pill ή plan B) και προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς αντισύλληψη ή για κάποιο λόγο όταν η αντισυλληπτική μέθοδος που επελέγη δεν λειτούργησε.

Τι περιέχει το «χάπι της επόμενης μέρας»;

Βασίζεται στη λεβονοργεστρέλη, που είναι προγεστερόνη. Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται και στα αντισυλληπτικά δισκία σε συνδυασμό με οιστρογόνα.

Πόσες διαφορετικές υλοποιήσεις κυκλοφορούν;

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το Norlevo που μπορεί να ληφθεί εντός 72 ωρών μετά την επαφή και το Ellaone εντός 120 ωρών.

Πόσο αποτελεσματικά είναι ανάλογα με το χρόνο λήψης;

Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά το σεξ τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται στο 58%.

Πώς λειτουργεί το χάπι;

– Εμποδίζει τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο.
– Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.
– Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας και έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Αν μια γυναίκα κάνει εμετό, πρέπει να επαναλάβει τη λήψη του χαπιού;

Σε περίπτωση εμετού εντός 2 ωρών για το Norlevo και 3 ωρών για το Ellaone από τη λήψη του χαπιού, τότε αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη;

Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Σπανιότερα οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο, ωστόσο πρόκειται για πρόσκαιρα συμπτώματα που υποχωρούν σύντομα.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μέσο αντισύλληψης;

Το χάπι δεν αποτελεί υποκατάστατο της τακτικής χρήσης αντισύλληψης. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την τακτική αντισύλληψη και δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook