Επιστρέφουν, αν και πολύ δειλά ακόμα, τα χαμόγελα στο Υπουργείο Εργασίας βλέποντας τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από ασφαλιστικές εισφορές, έστω και υπό την απειλή της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη δημόσια έκκληση του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν λάβει είτε \”προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών\” (με εξόφληση ή διακονονισμό), είτε \”ατομικές ειδοποιήσεις\” (με στόχο την ανταπόκριση του σε 20 ημέρες υπό την απειλή της έναρξης διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης) από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταθέσουν άμεσα \”ό,τι μπορούν\”, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ πως στο τέλος του περασμένου Ιουλίου είχαν σταλεί 6.024 \”προσκλήσεις\” σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr από το υπ. Εργασίας αναφέρουν πως πριν τη δημόσια έκκληση του κ. Βρούτση (20 Ιουλίου), οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από ελεύθερες ή έναντι καταβολές (δηλ. πληρωμή ενός ποσού ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη) από τους οφειλέτες έφταναν στο 40% των συνολικών εισπράξεων του, ενώ το 60% προερχόταν από καταβολές ύστερα από ρύθμιση οφειλών.

Σήμερα, οι ελεύθερες ή έναντι καταβολές έχουν ανέλθει στο 60% και οι καταβολές με βάση κάποια ρύθμιση έχουν πέσει στο 40%. Και αυτό χωρίς να μειωθούν σε απόλυτους όρους (δηλ. σε ευρώ) οι καταβολές με βάση κάποια ρύθμιση. Μία κλίμακα των ποσών που εισπράττονται από το ΚΕΑΟ δείχνει έκθεσή του περασμένου Αυγούστου.

Μέχρι και τον Ιούλιο -δηλαδή πριν ουσιαστικά \”εμπεδωθεί\” στην κοινή γνώμη των οφειλετών η έκκληση του κου. Βρούτση- είχαν εισπραχθεί 644.914 ευρώ (51,4%) από έναντι καταβολές και 609.793 από καταβολές με βάση ρύθμιση.

Οι ίδιες πηγές από το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν πως με βάση τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει το \”δόγμα\” του \”δώσ΄ τε ο,τι μπορείτε\” στον ΟΑΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστεί η εφαρμογή του, ανεξάρτητα μάλιστα από τον αριθμό των δόσεων που τελικώς θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για την αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (72 ή 100 κλπ.).

Και όχι μόνο, αυτό αλλά από το Υπ. Εργασίας βεβαιώνουν πως όποιος οφειλέτης συνεχίσει να καταβάλλει \”ό,τι μπορεί\” τουλάχιστον σε μηνιαία βάση στο ΚΕΑΟ, θα αποφύγει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

capital.gr/Δημήτρης Κατσαγάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook