Η Λάρνακα, ο τόπος που γέννησε τον αρχαίο φιλόσοφο Ζήνωνα και «κοίμισε» για δεύτερη -και οριστική- φορά τον γνωστό Λάζαρο της Καινής Διαθήκης, αποτελεί σήμερα την κυριότερη πύλη εισόδου για να γνωρίσει κανείς τις ανεπιτήδευτες ομορφιές της Κύπρου.

Η Λάρνακα αποτελεί τουριστικά μια ιδιάζουσα περίπτωση, κι αυτό γιατί αναδείχθηκε κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Μέχρι τότε, η μικρή παραθαλάσσια πόλη ζούσε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων τουριστικών κέντρων της Κύπρου, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, στη συνέχεια ωστόσο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η μικρή λουτρόπολη στα νότια της Μεγαλονήσου άρχισε σιγά-σιγά να μετατρέπεται σ' ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου. Ολα πάντως ξεκίνησαν κάτω από κάθε άλλο παρά ευχάριστες συνθήκες. Η κατοχή των δύο βασικών τουριστικών πυλώνων του νησιού μοιραία οδήγησε στην τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση άλλων παραθαλάσσιων περιοχών της νότιας Κύπρου.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Λαζάρου συνδυάζει νεογοτθικά και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Λαζάρου συνδυάζει νεογοτθικά και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες άρχιζαν σταδιακά να κτίζονται στη Λάρνακα, ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο ξεκίνησε να κατασκευάζεται, ενώ το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας δρομολόγησε τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Λάρνακας, που εξελίχθηκε στη σημαντικότερη αεροπορική πύλη της ελεύθερης Κύπρου. Σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης είναι το μεγαλύτερο σε κίνηση επιβατών του νησιού και αντιπροσωπεύει έναν ζωτικό συγκοινωνιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, που φέρνει τη Λάρνακα πολύ κοντά στις χώρες της Ευρώπης, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής με απευθείας πτήσεις. Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Λάρνακας, που αναβαθμίστηκε μέσα στα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΙΤΙΟ

Τα κυριότερα αστικά κέντρα της Κύπρου (Λεμεσός, Πάφος, Αμμόχωστος) βρίσκονται κατά μήκος των ακτών του νησιού και διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες με βάση τις διαχρονικές εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Συρία. Η Λάρνακα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Κτισμένη στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού, όπως μαρτυρούν ευρήματα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα π.Χ.

Θεωρείται η οικιστική συνέχεια του Κιτίου, ένα από τα πιο σημαντικά βασίλεια-πόλεις της αρχαίας Κύπρου, και το όνομά της προέρχεται από την αρχαία λέξη «λάρνακα» που σημαίνει πέτρινη σαρκοφάγος. Καθόλου τυχαία ήταν φυσικά η επιλογή της ονομασίας, αφού πολλές σαρκοφάγοι βρέθηκαν στην περιοχή της πόλης, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως και ερείπια της αρχαίας πόλης του Κιτίου.

Στον χώρο της μαρίνας. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στον χώρο της μαρίνας
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Με περίπου 75.000 κατοίκους, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου μετά την πρωτεύουσα Λευκωσία και τη Λεμεσό, είναι ένα ανερχόμενο παραθαλάσσιο θέρετρο που συγκεντρώνει το 20% της συνολικής τουριστικής κίνησης του νησιού. Προικισμένη με μια πανέμορφη παραλία που απλώνεται σε μήκος 25 χλμ. εκατέρωθεν της πόλης, η Λάρνακα διαθέτει αρκετά δυνατά ατού για να γοητεύσει και να προσελκύσει τους παραθεριστές της Μεσογείου, όπως ενδιαφέροντα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία, φυσικές ομορφιές, κρυστάλλινα νερά, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και σύγχρονη τουριστική υποδομή που συνδυάζει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές.

MIA ΠΟΛΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΡΟΞΕΝΟΥΣ

Η κεντρική Λεωφόρος Αθηνών στις Φοινικούδες. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η κεντρική Λεωφόρος Αθηνών στις Φοινικούδες
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


TΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ του Κιτίου έβαλαν Αχαιοί άποικοι στις αρχές του 13ου αιώνα π.Χ. Αρχαιολογικές μαρτυρίες εκείνης της εποχής και κατάλοιπα κυκλώπειων τειχών υπάρχουν μάλιστα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Η στρατηγική θέση της πόλης στάθηκε η αιτία να τη διεκδικήσουν όλοι οι ισχυροί της περιοχής: στα μέσα του 9ου αιώνα π.Χ., το Κίτιο άλλαξε χέρια και πέρασε στην κυριαρχία των Φοινίκων, οι οποίοι μέσα στους επόμενους έξι αιώνες την εξουσίασαν για λογαριασμό των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων και των Περσών. Οι Πτολεμαίοι απελευθέρωσαν το Κίτιο από τους Φοίνικες το 312 π.Χ., αλλά το 58 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, που κατεδάφισαν τα τείχη με τα οποία ήταν περιτειχισμένη η πόλη από τα αρχαία χρόνια. Ενας καταστροφικός σεισμός το 77 μ.Χ. ισοπέδωσε τη γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα, η οποία ανοικοδομήθηκε όμως από την αρχή. Ο εκχριστιανισμός του Κιτίου ξεκίνησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και πρώτος επίσκοπος της πόλης έγινε ο Αγιος Λάζαρος, ο φίλος του Χριστού, που χειροτονήθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο.

Μετάτην Ανάσταση του Χριστού, ο Λάζαρος είχε διαφύγει στην Κύπρο και έζησε εδώ στο Κίτιο ως τον δεύτερο θάνατό του. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο, η Λάρνακα, που ονομαζόταν και Αλυκές (Σαλίνες) λόγω της μεγάλης λίμνης-αλυκής που υπήρχε κοντά στην πόλη, δεν ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό αστικό κέντρο, μιας και είχε παραγκωνιστεί από την κοντινή Αμμόχωστο. Η κατάληψη όμως της Αμμοχώστου (του κυριότερου έως τότε λιμανιού της Κύπρου) από τους Γενουάτες τον 14ο αιώνα στάθηκε η αφορμή για τη σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη της Λάρνακας ως ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια του νησιού. Μετά ήρθε η σειρά των Τούρκων να βάλουν πόδι στη Λάρνακα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας (15701878), η Λάρνακα ήταν η περισσότερο αναπτυγμένη από όλες τις κυπριακές πόλεις χάρη στο ναυτικό εμπόριο, που έφερε πλούτη και ανάπτυξη στην παραθαλάσσια κυπριακή πολιτεία.

Για καφεδάκι στις Φοινικούδες. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Για καφεδάκι στις Φοινικούδες
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Πολλές χώρες (Αγγλία, Ρωσία, Αυστρία, Γαλλία, Αμερική, κ.ά.) έσπευσαν να ανοίξουν πρεσβείες, προξενεία ή εμπορικές αντιπροσωπείες στη Λάρνακα, ενώ αρκετοί Ελλαδίτες και Ευρωπαίοι έμποροι επέλεξαν την «Πόλη των Προξένων» για μόνιμη κατοικία τους. Η ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής για τη Λάρνακα. Λόγω της κομβικής θέσης της, η Λάρνακα ενδείκνυται σήμερα ως βάση για την τουριστική εξερεύνηση του νοτιοανατολικού μέρους του νησιού (η πρωτεύουσα Λευκωσία απέχει 45 χλμ. βόρεια, η Αγία Νάπα 40 χλμ. ανατολικά και η Λεμεσός 80 χλμ. δυτικά). Με όμορφα θαλασσινά τοπία, φιλικούς οικοδεσπότες και σπουδαία ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά, η Λάρνακα αποτελεί μια must επιλογή για διακοπές χαλάρωσης κάτω από τον ζεστό ήλιο της Μεσογείου.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ

Οι αποθήκες του λιμανιού έχουν διαμορφωθεί σε πολιτιστικούς χώρους. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι αποθήκες του λιμανιού έχουν διαμορφωθεί σε πολιτιστικούς χώρους
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Η Λάρνακα διαθέτει πολλές και όμορφες παραλίες, οι περισσότερες με βότσαλο και σκουρόχρωμη άμμο. Η πιο κοντινή παραλία είναι η παραλία των Φοινικούδων, ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Η παραλία Μακένζυ, που απλώνεται δίπλα και ανατολικά από το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, είναι η πιο διάσημη και κοσμοπολίτικη παραλία της πόλης. Ανατολικά της Λάρνακας βρίσκονται οι οργανωμένες παραλίες της Βοροκλήνης και της Πύλας, ενώ περισσότερη ησυχία προσφέρει η ακτογραμμή του Μαζωτού και η παραλία της Αλαμινούς.

Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Το Μουσείο Πιερίδη στεγάζεται σ’ ένα αποικιακού ρυθμού κτίριο του 1815. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Μουσείο Πιερίδη στεγάζεται σ’ ένα αποικιακού ρυθμού κτίριο του 1815
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ που αντικρίζει κανείς από ψηλά καθώς πλησιάζει με το αεροπλάνο στη Λάρνακα, είναι το σύμπλεγμα των αλυκών. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων λιμνών με υψηλή αλατότητα, που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Κύπρου και προστατεύεται από τα προγράμματα Ramsar και NATURA. Ο υγροβιότοπος της Λάρνακας, εκτός από περπάτημα, προσφέρεται και για bird-watching, καθώς φιλοξενεί πολλά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών που διαχειμάζουν εδώ: φλαμίνγκο, γλάροι, διάφορα είδη αγριόπαπιας, νεραλλίδια, κ.ά. Οι δεκάδες φοίνικες που στολίζουν τη δυτική πλευρά της λίμνης Αλυκής δημιουργούν συνειρμούς μάλλον αφρικανικού τοπίου. Μέσα σ' αυτήν την ειδυλλιακή τοποθεσία, δίπλα στις όχθες της λίμνης, δεσπόζει το μεγαλοπρεπές τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο τάφος της Ουμ Χαράμ, που ανήκε στον στενό κύκλο των ανθρώπων του προφήτη Μωάμεθ.

Πρόκειται για τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος των μουσουλμάνων της Κύπρου κι ένα από τα ιστορικότερα αξιοθέατα της Λάρνακας (το τέμενος βρίσκεται μόλις 6 χλμ. δυτικά από το κέντρο της πόλης). Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι χτισμένο στο σημείο όπου σκοτώθηκε το 649 μ.Χ. η Ουμ Χαράμ, πέφτοντας από το άλογό της - το τέμενος κτίστηκε πολύ αργότερα, περίπου το 1787. Θεωρείται ένα από τα ιερότερα μνημεία του Ισλάμ, αφού αναφέρεται ως τέταρτο στη σειρά μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδίνας και του αλ-Ακσά της Ιερουσαλήμ. Συνεχίζοντας σε θρησκευτικό κλίμα, χριστιανικό αυτή τη φορά, επισκεφθείτε στην παλιά πόλη της Λάρνακας την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, την πιο ιερή και σημαντική εκκλησία της Λάρνακας, που φιλοξενεί τον τάφο του Αγίου Λαζάρου: - ο τάφος βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, μετά την εκδίωξή του από τη Βηθανία, ο γνωστός Λάζαρος της Καινής Διαθήκης ήρθε στο Κίτιο όπου και έζησε για 30 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον (δεύτερο!) θάνατό του.

Καφές στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Καφές στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Πάνω από τον τάφο του Αγίου Λαζάρου κτίστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ' τον Σοφό μια εκκλησία για να φυλαχθούν τα ιερά λείψανα του αγίου. Μέσα στους επόμενους αιώνες, ο ναός άλλαξε αρκετές φορές χρήση: από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως Καθολικός ναός από τους Ενετούς, την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγινε τζαμί, ενώ ξαναλειτούργησε ως αμιγώς ορθόδοξη εκκλησία από τα τέλη του 19ου αιώνα. Συνδυάζοντας νεογοτθικά και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, ο ιστορικός ναός του Αγίου Λαζάρου, στην ομώνυμη πλατεία, είναι σήμερα ένας από τους μόλις τρεις βυζαντινούς ναούς που διασώζονται στην Κύπρο. Αλλο ένα ιστορικό κόσμημα της παλιάς πόλης είναι το μεσαιωνικό φρούριο στο νοτιοδυτικό άκρο της Λάρνακας, που πήρε τη σημερινή του μορφή το 1625, την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι Αγγλοι αργότερα το χρησιμοποίησαν για φυλακή, αλλά και ως τόπο εκτελέσεων. Σήμερα το παραθαλάσσιο φρούριο της Λάρνακας στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.


Η ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Παραδοσιακά κτίσματα του 18ου αιώνα βρίσκονται σε πολλά σημεία της πόλης, κοντά στην παραλιακή ζώνη. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Παραδοσιακά κτίσματα του 18ου αιώνα βρίσκονται σε πολλά σημεία της πόλης, κοντά στην παραλιακή ζώνη
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Η Ρόδος έχει το Φαληράκι, η Κρήτη τα Μάλια και η Κύπρος την Αγία Νάπα. Σε απόσταση 40 χλμ. ανατολικά της Λάρνακας βρίσκεται η Αγία Νάπα, party zone για χιλιάδες Αγγλους τουρίστες, που διασκεδάζουν όλο το καλοκαίρι πίνοντας και χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσης. Οι απέραντες αμμώδεις παραλίες με τα τιρκουάζ νερά τους αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της Αγίας Νάπας, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε –στο κέντρο της πόλης– το μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Νάπας και το «Μουσείο Θάλασσα», για να δείτε ένα αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) του αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα, που βυθίστηκε στα παράλια της Κερύνειας.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Το Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται θρησκευτικές εικόνες, τεχνουργήματα και διάφορα εκκλησιαστικά σκεύη. Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου. Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 08:30 - 12:30, 15:00 - 17:30, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα κλειστό. Τιμή Εισόδου: Δωρεάν. Τηλ.: 00357 24 652 498.

Το άγαλμα του λιονταριού, αφιερωμένο στην αδελφοποίηση της Λάρνακας με τη Βενετία. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το άγαλμα του λιονταριού, αφιερωμένο στην αδελφοποίηση της Λάρνακας με τη Βενετία
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος ΜητσάκηςΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Οι Φοινικούδες, ο κεντρικός παραλιακός πεζόδρομος της πόλης, «τρέχει» παράλληλα με τη Λεωφόρο Αθηνών και αποτελεί την κλασική περαντζάδα της Λάρνακας. Στολισμένοι με πανύψηλους φοίνικες (εξ ου και η ονομασία), οι Φοινικούδες θυμίζει κάτι από... Μαϊάμι ή Κάνες. Εδώ κτυπά η τουριστική καρδιά της πόλης όλες τις εποχές του χρόνου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ-μπαρ της Λάρνακας, απ' όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς τη θάλασσα, βρίσκονται κατά μήκος του πολυσύχναστου πεζόδρομου.

Λιγότερο κοσμοπολίτικες προτάσεις για καφέ θα βρείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Λιγότερο κοσμοπολίτικες προτάσεις για καφέ θα βρείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Η ρομαντική περαντζάδα της Λάρνακας ξεκινά από το σημείο του μεσαιωνικού κάστρου και καταλήγει στον χώρο της μαρίνας με τα πολυτελέστατα γιοτ και κότερα. Περπατώντας κατά μήκος του παραλιακού δρόμου θα δείτε το άγαλμα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα (ιδρυτή της Στωικής Σχολής), που γεννήθηκε στη Λάρνακα το 334 π.Χ., ενώ στο ύψος της Πλατείας Δημαρχείου θα συναντήσετε την προτομή του Κίμωνα του Αθηναίου, με χαραγμένο το απόσπασμα «Kαι νεκρός ενίκα». Γυρνώντας την πλάτη στον κοσμικό πεζόδρομο της παραλίας, ξεκινήστε την εξερεύνηση της παλιάς πόλης, με τα μικρά δαιδαλώδη σοκάκια, τις λίγες παραδοσιακές κατοικίες του 18ου αιώνα, τις γραφικές ταβέρνες και τη μικρή υπαίθρια αγορά της.

Μπορεί η έκτασή της να μην είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τον αυθεντικό χαρακτήρα και τις όμορφες, κρυφές γωνιές της. Αναμνηστικό της οθωμανικής εποχής είναι το μισογκρεμισμένο τζαμί Τουζλά, ένα από τα μνημεία-σύμβολα της πόλης. Κτισμένο το 1571 πάνω στα ερείπια μεσαιωνικής βυζαντινής εκκλησίας (ο μιναρές χτίστηκε στη βάση του παλιού καμπαναριού), το τουρκικό τζαμί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μεσαιωνικό φρούριο. Η εκκλησία της Παναγιάς της Φανερωμένης κτίστηκε στην παλιά πόλη το 1872, ακριβώς πάνω από τις μοναδικές κατακόμβες του νησιού. Πρόκειται για μια υπόγεια στοά με δύο νεκρικούς θαλάμους, που περιείχαν τάφους από τα χρόνια των Φοινίκων.

Το άγαλμα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα, μπροστά από το κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το άγαλμα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα, μπροστά από το κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Η επίσκεψη στο Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί εκθέματα από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή, είναι επιβεβλημένη, όπως και στο Μουσείο Πιερίδη, όπου εκτίθεται μια συλλογή από αρχαία, μεσαιωνικά, βυζαντινά και σύγχρονα αντικείμενα, που ανήκουν στην οικογένεια Πιερίδη. Στη συνοικία Καμάρες, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Λάρνακας-Λεμεσού, βρίσκεται το παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας (Καμάρες), που κατασκευάστηκε το 1750 από τον Οθωμανό κυβερνήτη της Λάρνακας, Αμπού Μπεκίρ Πασά. Το υδραγωγείο αποτελούνταν συνολικά από 75 καμάρες και λειτουργούσε συνεχώς μέχρι το 1939, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Λάρνακας σε νερό - μετέφερε στην πόλη νερό από το ποτάμι Τρέμιθος. Θα ήταν κρίμα να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο και στην εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, που υπάρχει στον κοντινό οικισμό Κίτι. Σημείο αναφοράς αποτελεί εδώ ένα σπάνιο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, που απεικονίζει την Παναγία να κρατά το Θείο Βρέφος στο αριστερό χέρι, ανάμεσα σε δυο αρχαγγέλους. Κι ενώ η σημερινή εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης κτίστηκε τον 11ο αιώνα, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό Κίτι κτίστηκε αποκλειστικά από αγγέλους.


FASΤ INFO

«Kαι νεκρός ενίκα» Ο Αθηναίος αρχιστράτηγος Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή κατά την πολιορκία του Κιτίου το 450 π.Χ., όταν επικεφαλής του στόλου των Αθηναίων προσπαθούσε να απελευθερώσει την Κύπρο από τους Πέρσες. Λίγο πριν πεθάνει, ο Κίμων απαίτησε από τους αξιωματικούς του να μην αποκαλύψουν τον θάνατό του, για να μην επηρεαστεί το φρόνημα των στρατιωτών.

Ομορφο γκράφιτι στην υπαίθρια αγορά της πόλης. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ομορφο γκράφιτι στην υπαίθρια αγορά της πόλης
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Και τελικά, στην κρίσιμη ναυμαχία που διεξήχθη στη Σαλαμίνα της Κύπρου, οι Αθηναίοι κέρδισαν τελικά τους Πέρσες, μη γνωρίζοντας πως ο αρχηγός τους ήταν ήδη νεκρός. Μουσείο Πιερίδη Στεγάζεται σ' ένα αποικιακού ρυθμού κτίριο του 1815 και περιλαμβάνει εκθέματα από αρχαία, μεσαιωνικά, βυζαντινά και σύγχρονα αντικείμενα, που ανήκουν στην οικογένεια Πιερίδη.

Το μουσείο συνδέεται με τη διαδρομή της πολιτιστικής Αφροδίτης. Μουσείο Πιερίδη. Διεύθυνση: Ζήνωνος Κιτιέως 4, Λάρνακα. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 09:00 - 16:00, Παρασκευή - Σάββατο: 09:00 13:00. Τιμή Εισόδου: Ενήλικες: 2 Ευρώ, Παιδιά: 1 Ευρώ. Τηλ.: 00357 24 814 555, www.pieridesfoundation.com.cy.

Στιγμές χαλάρωσης στην παραλία Φοινικούδες. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στιγμές χαλάρωσης στην παραλία Φοινικούδες
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα Παραδοσιακά εδέσματα που μπορείτε να αγοράσετε από τη Λάρνακα είναι γλυκά (όπως ο σουτζιούκος, ο παλουζές και τα κιοφτέρκα), χαλούμι (άσπρο τυρί), τραχανά, κουμανταρία (γλυκό κρασί), ζιβανία (παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό), αρκατένια (παραδοσιακό κουλούρι με ξεχωριστή γεύση) και κουλουράκια με τερατσόμελο (μέλι από χαρούπια).

FAST INFO

Πότε να πάτε Η Κύπρος έχει λίγο πιο ζεστό κλίμα από την Ελλάδα - παρόμοιο με την Κρήτη. Η πιο κατάλληλη εποχή για να επισκεφτείτε τη Λάρνακα είναι από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και από τα τέλη Αυγούστου μέχρι νωρίς τον Οκτώβριο. Χρήμα Η Κύπρος είναι μέλος της ευρωζώνης και επίσημο νόμισμά της είναι το ευρώ. Οι κάρτες Visa είναι ευρέως αποδεκτές από τα καταστήματα και τα εστιατόρια και υπάρχουν πολλά ΑΤΜ τραπεζών.

Φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο της Λάρνακας. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο της Λάρνακας
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

ethnos.gr