Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε σήμερα το πρωί για χιλιάδες μαθητές καθώς σε όλα τα σχολεία της χώρας πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή ημέρα για τους μαθητές της Α΄τάξης του Δημοτικού που πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του «μεγάλου σχολείου».

Από χθες το βράδυ οι μαθητές όλων των βαθμίδων έφτιαξαν την τσάντα τους και περίμεναν με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα, κυρίως για να δουν τους φίλους τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τις νέες τους τάξεις και τους καθηγητές.

Στα Χανιά χωρίς προβλήματα το πρώτο κουδούνι με μοναδική εξαίρεση το 1ο Δημοτικό σχολείο - νηπιαγωγείο στην Ασή Γωνιά όπου ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί αύριο λόγω απρόοπτου προβλήματος του ιερωμένου που θα τελούσε τον αγιασμό.

Στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής της δευτεροβάθμιας στα Χανιά, ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.

Οι μαθητές παρέλαβαν σήμερα και τα σχολικά τους βιβλία.Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης βρέθηκε στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Παζινού Ακρωτηρίου.

Εκεί που μέχρι και πριν από λίγους μήνες υπήρχε μια αυλή-χωράφι, τώρα διαμορφώθηκε ένας όμορφος αύλειος χώρος. Ουσιαστικά πρόκειται και για το τελευταίο έργο που πραγματοποιήθηκε από την Αντιπεριφέρεια Χανίων προτού περάσει η αρμοδιότητα και των έργων υποδομής σε σχολεία στους δήμους.

Την νέα αυλή είδε από κοντά ο κος Βουλγαράκης ο οποίος ενημερώθηκε και για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο με τέσσερις ανθυγιεινές αίθουσες από πλαστικό (!!) προκάτ.

Όπως μάλιστα δήλωσε, τα σχολικά κτίρια αποτελούν πλέον αρμοδιότητα των Δήμων και η Περιφέρεια είναι στην διάθεσή τους να εντάξει τα έργα σε προγράμματα αρκεί να της φέρουν προτάσεις και μελέτες.Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ευχήθηκε «να έχουμε δασκάλους, να έχουμε εξοπλισμό στα σχολεία μας και να έχει η Περιφέρεια και αυτή την πενταετία την δυνατότητα να παρεμβαίνει όσο γίνεται στα σχολεία και κυρίως με αθλητικές υποδομές που πρέπει να έχει κάθε σχολείο….»

Να σημειωθεί πως στο Δημοτικό Σχολείο Παζινού, δεν υπάρχουν ουσιαστικά κενά, αν και δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι ειδικότητες καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί όλοι οι δάσκαλοι, ενώ γίνονται και αρκετές ανακατατάξεις.

Πάντως η χρονιά ξεκίνησε με πολλά ανοιχτά ζητήματα ήτοι 9.000 κενά σε δημοτικά και 3.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων των καθηγητών, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο κάνει λόγο για περίπου 500 κενές θέσεις.

Για χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία κάνουν λόγο οι δάσκαλοι σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα κενά με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΟ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διερευμενο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι.

Αναφορικά με τα 3.000 κενά σε γυμνάσια και λύκεια η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι σε αυτά «δεν υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα γενικά Λύκεια όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α΄ Λυκείου αναμένονται».

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε χθεσινή συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δασκάλων δεσμεύθηκε ότι όλα θα έχουν ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, χωρίς κανένας εκπαιδευτικός να υπερβαίνει το ωράριο που του αντιστοιχεί.

Χθες, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης για «τα εκπαιδευτικά κενά, την αδιοριστία, την αξιολόγηση - χειραγώγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου».

Η ΟΛΜΕ κατέθεσε υπόμνημα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το δημόσιο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο εκπαιδευτικός».