Εφικτός είναι ο φετινός στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της (Σεπτεμβρίου).

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές στο κοντινό μέλλον προέρχονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες από τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν από φέτος.

Προέρχονται, επίσης, από τις αρνητικές δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά στις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαν γίνει σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και την οριακή οικονομική κατάσταση στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Για τα έτη μετά το 2014, υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματά 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Οι λύσεις για το πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά, θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2015 και της επόμενης εξέτασης του προγράμματος το Φθινόπωρο του 2014», αναφέρει η ΕΚΤ.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook