Εκατόν ογδόντα χιλιάδες χιλιόμετρα. Δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού. Ένα ζευγάρι: ο Γιάννης Ψαρουδάκης και η Μαρία Βιτωράκη. Σύντροφοι στη ζωή και στα ταξίδια οργώνουν τον πλανήτη τα τελευταία 15 χρόνια απ’ άκρη σ’ άκρη.
Από την Κίνα, την Ιορδανία, τη Συρία και την Περσία έχουν βρεθεί στην Ισπανία και τη Βραζιλία χωρίς πάντα να έχουν προγραμματίσει εκ των προτέρων τον τελικό τους προορισμό. «Καρπός» των περιπλανήσεών τους είναι χιλιάδες ερασιτεχνικά φωτογραφικά στιγμιότυπα και δεκάδες ταξιδιωτικές ταινίες που από την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στον πολυχώρο πολιτισμού Διέλευσις στην Κυψέλη.
«Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και όποιος δεν ταξιδεύει διαβάζει μόνο μια σελίδα», είναι η απάντησή τους στην ερώτηση «γιατί ταξιδεύουν». «Η φύση, οι λαοί, το φαγητό, οι ναοί, η ομιλία ακόμη και ο τρόπος που φλερτάρουμε είναι τόσο διαφορετικός από τόπο σε τόπο», δηλώνει στα «Νέα» ο Γιάννης Ψαρουδάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος σχεδόν πάντα ταξιδεύει με τη μηχανή του.
Οι αναμνήσεις του ζευγαριού από κάθε ταξίδι είναι έντονες. «Στην Υεμένη δεν θα ξεχάσω τις οικογένειες που έτρωγαν με τις χούφτες ρύζι και κρέας από ένα κοινό ταψί την ώρα που οι άντρες δεν αποχωρίζονταν ποτέ τα όπλα τους. Είναι σοκαριστικό πώς τα όπλα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους».
Στο Ιράν τους εντυπωσίασε η φιλοξενία του λαού, ενώ στο Ντουμπρόβνικ η αρχιτεκτονική και η καλά διατηρημένη παλιά πόλη που κρύβεται πίσω από τα τύχη. Από την Πολωνία δεν θα ξεχάσουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. «Δυσάρεστο να το βλέπεις και να μιλάς γι’ αυτό, πιστεύω όμως πως αν όλοι μας το είχαμε επισκεφτεί θα είχαμε σήμερα καλύτερη μνήμη».
Στις εκβολές του Αμαζόνιου, την πόλη Μπέλεμ της Βραζιλίας, ένιωσαν φόβο και τον κίνδυνο να πλησιάζει. Πρόκειται άλλωστε για μια πόλη με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας, την οποία σπάνια προσεγγίζουν οι ταξιδιώτες.

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook