Μία αγρότισσα στη Νάξο ανέλαβε χρέη, αλλά και την ευθύνη οδηγού ασθενοφόρου και τραυματιοφορέα για να μεταφέρει στο νοσοκομείο με το αγροτικό της βαν έναν τουρίστα που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.
Η απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν η “γουρούνα” που οδηγούσε ο τουρίστας ηλικίας περίπου 40 ετών ανετράπη λίγο έξω από τη χώρα, στο δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο του νησιού. Από το σημείο περνούσε η αγρότισσα Μαρία Γκαγκάνη, η οποία μετέφερε τον άνδρα της στο γενικό νοσοκομείο προκειμένου να του αφαιρεθούν τα ράμματα από μικροεπέμβαση που είχε κάνει πρόσφατα. “Είδα τον άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος και τραυματισμένο ενώ ο ήλιος έκαιγε από πάνω του. Δίπλα του βρίσκονταν άλλοι τουρίστες που καλούσαν από το τηλέφωνό τους ασθενοφόρο. Σίγουρη ότι θα έρθει βοήθεια, συνέχισα το δρόμο μου” δηλώνει στο protothema.gr η κυρία Γκαγκάνη. Ο άτυχος άνδρας σφάδαζε από τους πόνους, ενώ οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη στη συνέχεια, έδειξαν ότι είχε τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και είχε σπάσει δύο πλευρά.
Σε λιγότερα από πέντε λεπτά η κυρία Γκαγκάνη έφτασε στο νοσοκομείο του νησιού μαζί με τον άνδρα της, αφού από το σημείο του ατυχήματος απείχε περίπου ένα χιλιόμετρο. Όπως υποστηρίζει, εκεί άκουσε μία νοσοκόμα να μιλάει στο τηλέφωνο με άγνωστο και να του λέει, ότι δεν μπορούσε να στείλει ασθενοφόρο. “Κατάλαβα ότι η νοσοκόμα συνομιλούσε με κάποιον που βρισκόταν στο σημείο του ατυχήματος από όπου είχα περάσει. Του έλεγε ότι δεν υπήρχε οδηγός στη βάρδια και δεν μπορούσαν να τον μεταφέρουν. Τότε αποφάσισα να πάω η ίδια με το όχημά μου και να τον βοηθήσω”.
Η αγρότισσα δεν περίμενε ποτέ ότι με το αγροτικό της βαν, στο οποίο έβαζε ντομάτες, πατάτες και άλλα προϊόντα από τα χωράφια της, θα το χρησιμοποιούσε κάποτε για να μεταφέρει έναν τραυματία τροχαίου. Χάρη στην επέμβασή της ο τουρίστας σε λίγα λεπτά βρισκόταν στο νοσοκομείο και δεχόταν την περίθαλψη των γιατρών. Μαζί της πάντως στο σημείο πήγαν και δύο γιατροί, καθώς οι τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων χρειάζονται ειδικό χειρισμό κατά τη μεταφορά τους.
Το περιστατικό αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη στην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων (Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ) Παρασκευή Βιτζηλαίου, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Νάξου. Αντίθετα ήταν αναμενόμενο εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων. “Τα νοσοκομεία που έχουν πληρώματα ασθενοφόρου έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο είναι πλέον υπεύθυνο για τη διαχείριση, όμως δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Στο νοσοκομείο της Νάξου έχουμε 23 κενές βάρδιες το μήνα σε οδηγούς. Αυτό σημαίνει, ότι αν συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια αυτών των 23 οκτάωρων, δεν μπορούμε να στείλουμε ασθενοφόρο, αφού δεν υπάρχει άνθρωπος να το οδηγήσει, αλλά και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες”. Σύμφωνα με την κυρία Βιτζηλαίου, η διοίκηση του νοσοκομείου Νάξου έχει στείλειεπιστολή στο υπουργείο Υγείας, την οποία κοινοποιεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. “Δυστυχώς, όπως φαίνεται, πρέπει να έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής για να κινητοποιηθεί το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Υγείας και οποιοσδήποτε άλλος φορέας. Το σωματείο μας λόγω εμπειρίας είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι το νέο σύστημα με το ΕΚΑΒ δεν θα λειτουργήσει και ότι θα προκύψουν τέτοια προβλήματα”, συμπληρώνει η ίδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του τουρίστα δεν εμπνέει κίνδυνο, ωστόσο η οικογένειά του επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικώς. Το σίγουρο είναι, ότι μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν να περιγράψουν μία απίστευτη ιστορία, πως δηλαδή ένας τραυματισμένος οδηγός στην Ελλάδα μπορεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όχι με ασθενοφόρο, αλλά με αγροτικό βαν, σαν να μην πρόκειται για άνθρωπο αλλά για ένα τσουβάλι πατάτες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook