Από φέτος αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων. Ωστόσο, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων θα γίνει στα όρια των αντοχών του προϋπολογισμού, εννοώντας ότι οι μισθοί δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο του Ιουλίου 2012, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο.

Πάντως, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τους ένστολους, ενώ σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά τους, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει η καταβολή τους από την επόμενη χρονιά. Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρχουν και φοροελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η χρονική επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς, αλλά μειωμένη σε σχέση με φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα αναθεωρηθεί και η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 από το 2,3% του ΑΕΠ (που αναφερόταν στο Μεσοπρόθεσμο) στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ, λόγω ορισμένων κινδύνων στους τομείς της υγείας, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ΟΤΑ.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook