Τη συμπαράστασή του απέναντι στους γονείς του δημοτικού σχολείου Κανδάνου οι οποίοι σήμερα προχώρησαν στην κατάληψη του σχολείου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

\”Συμπαραστεκόμαστε και δηλώνουμε την υποστήριξη μας αγώνα των γονέων και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κανδάνου που αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση του σχολείου τους από 6/θέσιο σε 5/θέσιο με συνακόλουθη κατάργηση της λειτουργίας του ως ολοήμερου.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά που αντιμετώπισε με αυταρχικό και απαξιωτικό τρόπο γονείς και εκπαιδευτικούς όταν συναντήθηκαν μαζί του διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του σχολείου τους. Το να υποδέχεσαι φορείς της εκπαίδευσης λέγοντας « τι μου κουβαληθήκατε εδώ όλο το χωριό, τι νομίζετε ότι θα πετύχετε» ξεφεύγει από κάθε όριο και φανερώνει μια αποκρουστική, αυταρχική νοοτροπία. Το να απειλεί ο προϊστάμενος ότι του χρόνου θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δασκάλων φανερώνει νοοτροπία «τσιφλικά» απέναντι στην εκπαίδευση την οποία έχει κληθεί να υπηρετεί. Αποτελεί ύβρη και υποκρισία να διαλαλεί ότι ως τώρα έκανε «χάρες» στο σχολείο της Κανδάνου όταν ο ίδιος έχει πρωταγωνιστήσει στο να κλείσουν και υποβαθμιστούν τόσα σχολεία. Όταν αρνείσαι να λύσεις το στεγαστικό πρόβλημα νηπιαγωγείων. Τέλος το να διαχωρίζεις τα παιδιά του σχολείου σε ντόπια και αλλοδαπά για να ενισχύσεις τα «επιχειρήματά» σου αποτελεί ρατσιστικό ολίσθημα το οποίο από μόνο του θα έπρεπε να οδηγούσε στην παραίτηση αυτού που το εκστόμισε από την όποια θέση κατέχει.

Ο κος Ποντικάκης φιλοδοξεί να υλοποιήσει αυτό που δεν κατάφερε να κάνει πριν λίγα χρόνια ο τότε διευθυντής Β’/θμιας (Κανδαράκης), που επιχείρησε να κλείσει το Γυμνάσιο Κανδάνου με παρόμοια «επιχειρήματα». Υπενθυμίζουμε στον κ. Ποντικάκη ότι μετά από το συντονισμένο αγώνα των κατοίκων και του σωματείου των εκπαιδευτικών, ο κ. Κανδαράκης αναγκάστηκε να τα πάρει όλα πίσω και να μιλάει για «παρανόηση». Άλλωστε η Κάνδανος και οι κάτοικοί της έχουν παράδοση στους αγώνες γενικά, αλλά και για την αντιμετώπιση του φασισμού, δηλ της ιδεολογίας του διαχωρισμού των ανθρώπων σε «Αρίους» και «υπανθρώπους».
Η πολιτική των μνημονίων, της άγριας λιτότητας, των περικοπών, των απολύσεων και των μηδενικών διορισμών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας, έχει αφήσει τα σχολεία μας χωρίς εκπαιδευτικούς και χωρίς επαρκείς πόρους για τη λειτουργία τους.

Το υπουργείο και οι κατά τόπους διορισμένοι τοποτηρητές του προσπαθούν να στοχοποιήσουν για την κατάσταση αυτή τους εκπαιδευτικούς. Σε όλη χώρα προσπαθούν να καλύψουν τα χιλιάδες κενά και τις ανεπάρκειες που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, με αύξηση του ωραρίου, με πίεση πάνω στους εκπαιδευτικούς για υπερωρίες.
Τα σχολεία είναι φάροι παιδείας και λόγος παραμονής των κατοίκων σε κάθε κωμόπολη, ή χωριό. Αντίθετα το κλείσιμο και η υποβάθμισή τους οδηγούν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, στην αναγκαστική εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων και την ενδυνάμωση του αναλφαβητισμού. Δεν περισσεύουν σχολεία και εκπαιδευτικοί.

Αγώνας για σχολεία και εκπαιδευτικούς στη θέση τους. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης, της πολιτικής της και κάθε κυβέρνησης που θα υλοποιεί τέτοια πολιτική.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην Κάνδανο πρέπει και μπορούν να νικήσουν. Χρειάζονται τη στήριξη όλων μας. Οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο και οι εκπαιδευτικοί που μέσα στο καλοκαίρι τσαλάκωσαν την απόπειρα Μητσοτάκη να επιβάλλει την αξιολόγηση στο δημόσιο, δείχνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook